szerző:
hvg.hu

Fehér farmerek lepték el a dél-afrikai fővárost. A tiltakozó tüntetést azért szervezték, mert szerintük faji alapon támadják és gyilkolják halomra brutálisan a fehér dél-afrikai gazdákat.

Ebben az évben január óta 72 fehér gazdálkodót öltek meg, és összesen 350 támadást hajtottak végre fehérek farmjai ellen – írja a párizsi Le Monde. A tüntetők szerint nem egyszerű vagyon elleni bűncselekményekről van szó: hanem fehérellenes, faji gyűlölet táplálta brutális gyilkosságokról. Az esetek többségében ugyanis a megtámadott farmok fehér tulajdonosait kegyetlenül meg is kínozták kivégzésük előtt. A tüntetők szerint a hatóságok semmit nem tesznek a farmerek védelmében, akik Dél-Afrika számára óriási gazdasági hasznot hoznak.

A helyzet bonyolult

Jelenleg az ötvenmilliós országban a teljes lakosság mindössze 8,9 százalékát kitevő fehérek birtokolják a termőföldek 73 százalékát, és ezen belül is a leginkább hasznot hozó területeket. Dél-Afrika elkerülte a zimbabwei katasztrófát – emlékeztet korábbi cikkében a párizsi Le Monde.

Ott a fehérektől elkobozták a farmokat és a gazdálkodáshoz nem értő volt partizánoknak adták. Csődbe is ment a mezőgazdaság és vele együtt az egész ország. Dél-Afrika ezt eddig megúszta, de itt is vannak felelőtlen populisták. Például Julius Malema, aki egykor az Afrikai Nemzeti Kongresszus, tehát Nelson Mandela pártjának ifjúsági szervezetét vezette. De szakított pártjával és „Gazdasági Szabadságharcosok” néven új szervezetet alapított és azt mondja híveinek:

Ha láttok egy virágzó, fehérek által birtokolt gazdaságot, foglaljátok el, mert az a tiétek

A kormány nem vevő erre a veszélyes populista propagandára, de azért még mindig lebegteti a fehér farmerek földjének kártalanítás nélküli elkobzását. Persze ez csak kommunikációs taktika, hiszen jól tudják, hogy a fehér farmerek szakértelme nélkül összeomlana az agrárium, márpedig a dél-afrikai lakosság fele ebből él.

A kormány igyekszik relativizálni a fehér farmerek sérelmeit. A rendőrségi adatokra hivatkoznak, amelyek szerint évente 19 ezer ember, túlnyomó többségben feketék a gyilkosságok áldozatai. Mi ehhez képest a hetven valahány fehér farmer? Aztán arra is hivatkoznak, hogy fekete gazdálkodókat is támadnak a vidéki gengszterek, tehát a kormány próbálja az általános bűnözés keretei közé helyezni a fehér farmerek elleni, különlegesen kegyetlen támadásokat is. Persze mindenki tudja, hogy a valóság rémisztően bonyolult, és a bajok fő forrása az, hogy negyedszázaddal a dél-afrikai rendszerváltás után még mindig iszonyúan fontos a bőrszín, a politikában és a gazdaságban egyaránt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Keresztes Imre Világ

Rafinált puccs Zimbabwéban – vége Robert Mugabe 37 éves hatalmának

Megelégelte a zimbabwei hadsereg, hogy Afrika egyik legendás függetlenségi harcosa családi és baráti vállalkozássá süllyesztette az országot, önkényuralmi rendszert épített ki, és tönkretette a gazdaságot. A katonai hatalomátvétel az elnök „bűnös köre” ellen irányult, de a 93 éves Mugabe házi őrizetben várja saját és családja sorsa alakulását.