szerző:
hvg.hu

Nemcsak menet-, hanem napi és 72 órás jegyet is lehet váltani az automatáknál, amelyek időpecsétet is nyomtatnak a jegyre, így azt külön már nem kell érvényesíteni.

Országosan egyedülálló az a bankkártyás jegyautomata, amit próbaüzemben használhatnak a PESA-villamosok utasai szerdától Szegeden – írja a Délmagyarország.

A fedélzeti bankkártyás jegyautomatáknál az utasok menetjegyet, 24 és 72 órás jegyet is válthatnak. A látássérülteknek külön gomb segíti a tájékozódást – derült ki a keddi bemutatón.

A próbaüzem hónapjai alatt a jegyek ugyanannyiba kerülnek, mint ha a járművezetőnél váltanák azokat, tehát a menetjegy 400, a 24 órás 1040, a 72 órásért pedig 2600-at kell adni. Az automatákat élesben előreláthatólag tavasszal lehet majd használni.

Az érintőképernyőn kiválasztható a menetjegy fajtája, mennyisége, utána már csak a bankkártyát kell odaérinteni a fizetéshez, és az automata kiadja a jegyet. A gép időpecsétet is nyomtat a menetjegyre, ezért azt külön már nem kell érvényesíteni.

Az SZKT szeptember óta tesztelte a jegyautomata prototípusát. Elsőként a PESA-villamosokat szerelik fel automatákkal, utána a piros trolikat. A következő két hónapban sorra kerül a többi villamos, troli és busz, a nosztalgiajáratok kivételével. Az összesen 200 készüléket a Delta Systems Kft. szállítja nettó 175 millió forintért, és öt évre vállalja az üzemeltetésüket – derül ki a cikkből.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint Budapesten is ideje lenne hasonló megoldást bevezetni, ám az csak a távoli tervekben szerepel. Egyelőre az elektronikus jegyrendszer kiépítésén dolgoznak, de „nyár óta egy hangot nem lehetett hallani a projektről, pár kapuval való bohóckodáson túl pedig nem történt semmi”.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

Rejtélyes kék doboz jelent meg egy szegedi trolin

A szegedi villamosokon, trolikon és buszokon kék dobozok jelennek meg, ezekhez kell a bankkártyát érinti. Aki így vesz majd jegyet a tesztidőszak után, jobban jár, mintha a sofőrnél váltaná meg, ott 80 forinttal drágább lesz ugyanis.