szerző:
hvg.hu

Szaúdi herceg vette meg a világ legdrágább festményét, melyet Abu-Dzabiban állítanak ki a nemrég megnyílt Louvre múzeumban.

450 millió dollárért szerezte meg egy szaúdi herceg Leonardo da Vinci Salvator Mundi című képét egy aukción New Yorkban. Abu-Dzabiban a nemrég megnyílt Louvre múzeum igazgatója most közölte: övék az alkotás. A párizsi Louvre közel-keleti ikertestvérét nemrég nyitotta meg Emmanuel Macron francia elnök és Abu-Dzabi uralkodója. Abu-Dzabi Louvre múzeumának legértékesebb darabja már eddig is egy Leonardo-kép volt: La Belle Ferronière.

A New York Times szerint egy szaúdi herceg vette meg a világ legdrágább festményét, Bader bin Abdallah bin Mohamed bin Farhad al Szaúd. Ez a fiatal herceg dúsgazdag vállalkozó, aki igen közel áll Szaúd-Arábia leendő uralkodójához, Mohamed bin Szalman trónörököshöz. Ez nagyon fontos, mert korrupcióellenes tisztogatás folyik jelenleg Szaúd-Arábiában. Sok herceg és más fejes csak akkor szabadulhat a luxusbörtönből, ha vagyonának 70%-át befizeti az államkasszába.

Megkérdezhetnék az ifjú herceget is, hogy honnan volt 450 millió dollárja miután nem is oly rég egy jachtot vásárolt csekély félmilliárd dollárért. De ez a veszély nem fenyegeti azt az embert, aki hazája legnagyobb kiadóját birtokolja, és aki a trónörökös barátja. A Saudi Research and Marketing Group az egész arab világban igyekszik befolyást szerezni. Jó példa erre, hogy az ifjú herceg szeptemberben írta alá azt a szerződést, mely az arab nyelvű Bloomberg portál megindítását teszi lehetővé.

A New York Times értesülései szerint a képet nem véglegesen szerezte meg a Louvre Abu-Dzabiban. A szaúdi herceg később el kívánja adni, illetve lehet, hogy bérbe adja majd más múzeumoknak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!