szerző:
hvg.hu

A sokadik határidő közeleg, megoldás még mindig nincs.

Vasárnapig kapott határidőt a brit kormányfő arra, hogy benyújtsa végső ajánlatát Brüsszelnek a szigetország EU-ból való kilépésének feltételeivel kapcsolatban. A válásról való megegyezést szabta az EU feltételéül annak, hogy megkezdődhessen a tárgyalás a Brexit utáni viszonyról, az előző végső határidő pedig péntek volt, miután kiderült: az azt megelőző végső határidőre, hétfőre benyújtott brit kormányjavaslat nem aratott sikert az Egyesült Királyságban.

Azt valószínűleg a tárgyalófelek sem gondolták volna, hogy a legnagyobb fejtörést az ír-északír határ rendezése okozza majd. Ám amikor Theresa May hétfőn azt közölte: itt a megoldás az lesz, hogy a nagypénteki békemegállapodás, illetve az EU jelenlegi rendje szerint tartják nyitva a határt, abból a skótok és a londoniak azt olvasták ki, hogy az északírek effektíve benn maradhatnak az EU-ban, a kormány északír koalíciós partnere pedig azt, hogy ottfelejtik őket, pedig nem szeretnének ott maradni a sziget déli felével, vagyis az EU-tag Írországgal.

Margaritisz Szkínasz, az Európai Bizottság szóvivője a szokásos déli sajtótájékoztatón jelentette be az újabb halasztást, és azt is jelezte, May-t bármikor szívesen látják. „Itt dolgozunk éjjel-nappal, vasárnap is” – fogalmazott.

Azt azonban elutasította, hogy még jövő héten is folytathatnák az egyezkedést. A brit kormány korábban ezt kérte, mondván, a tárgyalások folytatásáról döntő EU-csúcs úgyis csak csütörtökön kezdődik. Szkínasz szerint időt kell hagyni a tagországoknak. Annyi azért belefér, hogy a vasárnap éjfélt londoni idő szerint számítsák – tette hozzá a szóvivő.

Londonban közben a sokadik kormányválság érik, miután az elmúlt napokban kiderült:

  • May nem egyeztetett a kabinet tagjaival arról, milyen javaslatot nyújt be Brüsszelnek és Dublinnak az ír határrendezésről
  • a kormány nem készített hatástanulmányt a hard Brexit, vagyis az uniós belső piacból való kiválás gazdasági következményeiről
  • a kormány Brexit-hívő tagjai, például Boris Johnson élesen bírálják May-t az engedékenysége miatt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!