szerző:
HVG

Addig masszírozták a számokat a republikánusok a washingtoni szenátusban, hogy egy olyan adóreformmal álltak elő, ami látszatra a középosztálynak kedvez, ám valójában a gazdagoknak és a multicégeknek kínálja tálcán a kedvezményeket.

A történelem legnagyobb adóügyi átverésének minősítette Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász, a The New York Times napilap kolumnistája azt a törvényt, amelyet a washingtoni szenátusban többségben lévő republikánusok fogadtak el az adórendszer átalakítására.

Ha a kijelentése némiképp túlzás is, annyiban igaza van, hogy ha az apró betűs részt elolvasva kiderül: a reform ugyan valóban a legátfogóbb a Reagan-korszak óta, ám az csupán politikai marketing, hogy a választói törzsközönséget adó középosztálybeli amerikaiaknak kedvez.

A nekik adott kedvezmények ugyanis csak tíz évig érvényesek, míg a társasági nyereségadó határidő nélkül radikálisan csökken, és a multik kedvezményes kulccsal hozhatják haza a külföldön parkoltatott eredménytartalékukat. A kongresszus mindkét házában kisebbségben lévő, és jelenleg semmilyen komolyabb hatalmi bázissal rendelkező demokraták dolga nem lesz egyszerű, ha a jövő évi félidős törvényhozási választások kampányában kontrázni akarják a republikánusok adócsökkentési frázisait.

További részletek a friss HVG hetilapban.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!