szerző:
hvg.hu

Az adóügyekkel is foglalkozniuk kell az örökösöknek egy haláleset után, de van, amiben a hivatal segít nekik.

Egy haláleset után az adózás az egyik legutolsó dolog, amivel az elhunyt családja és munkahelye foglalkozni akar, de nincs más választásuk, ezzel is törődni kell. Az Adózóna gyűjtötte össze, mi mindenre kell figyelni ilyenkor.

A halálesetet kötelező bejelenteni az adóhatóságnak is. Ezt megtehetik a hozzátartozók is, de szerencsére általában nem kell ezzel törődniük, megteszik helyettük a hatóságok. Az elhunyt adójának megállapítása az adóhatóság feladata.

Ha az örökös vagy a házastárs az adó megállapításához szükséges adatokat, igazolásokat, iratokat az adóhatóságnak átadja, kérelmére soron kívüli adómegállapítás is lehetséges. Az örököst terhelő adótartozásról, vagy a visszajáró adóról az adóhatóság a hagyatékátadó végzés szerinti örökrész arányában hoz határozatot.

Ha az elhunytnak még tartozott a munkahelye, az örökösök ezt a pénzt is megkapják, de még a ki nem vett szabadságai helyett járó pénzt is kifizetik. Ha egyéni vállalkozóról van szó, akkor az örökösök feladata átadni a pénztárkönyvet és számlákat az adóhatóságnak. További részleteket az Adózóna összeállításában olvashatnak.