szerző:
hvg.hu

Hiába a meglepően jó magyar növekedési adat, a régiónkhoz képest gyengébben teljesít a gazdaságunk.

A KSH mindenkit meglepő adatánál is nagyobb növekedést mért az Eurostat: az unió statisztikai hivatala úgy számol, hogy 4,1 százalékkal nőtt a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. Ez az EU kilencedik legnagyobb növekedése volt, csakhogy a régiónk többi országához képest még így is gyenge az adat.

Románia például az egész EU legnagyobb növekedését érte el, ott 8,6 százalékkal nőtt a gazdaság. (A másik két dobogós Málta és Lettország.) A lengyeleknél 5,2, a cseheknél 5,0, a szlovénoknál 4,9 százalékos volt a bővülés. A régiónkból Szlovákiát és Horvátországot sikerült megelőzni, ott 3,5, illetve 3,2 százalékot mértek.

Az EU GDP-je összesen 2,6 százalékkal nőtt egy év alatt. Olyan ország egy sem volt, ahol 1 százalékosnál kisebb lett volna a növekedés, a legrosszabbul teljesítő Dániában és Görögországban is 1,3 százalékos lett az adat.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!