szerző:
hvg.hu

Egyetlen hónap alatt 220 milliárd forinttal nőtt a hiány, az egész évben már 1639 milliárdos mínusznál járunk.

Tovább nőtt a hiány: az államháztartás központi alrendszerének hiánya november végén elérte az 1639 milliárd forintot. Csak novemberben 220 milliárd forint mínusz jött össze, ennél nagyobbra utoljára 2008-ban, a válság egyik legsúlyosabb hónapjában volt példa. Összehasonlításképp: tavaly az egész éves hiány 848 milliárd forint volt.

A január-novemberi egyenlegen belül a központi költségvetés 1667,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 93,3 milliárd forintos hiánnyal zártak, míg az elkülönített állami pénzalapok 121,3 milliárd forintos többletet értek el.

Az NGM úgy tájékoztatott: a költségvetés megelőlegezi az uniós támogatásokat, hogy a projektek mielőbb sikeresen megvalósulhassanak. Erre idén már közel 1925,2 milliárd forintot költöttek, ami 518 milliárddal haladja meg a tavaly január és november között kifizetett összeget. Az Európai Unió eddig 381,7 milliárd forintot utalt át a magyar költségvetésnek.

Tovább növelte a hiányt, hogy az állam működési és beruházási kiadásain túl novemberben 2,75 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kapott a havi ellátásával együtt inflációkövető kiegészítő emelést és nyugdíjprémiumot.

Ami a bevételeket illeti: 2016-hoz képest nagyot nőttek az áfából és a személyi jövedelemadóból származó bevételek, valamint a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok.