szerző:
hvg.hu

Az egymilliós négyzetméterárak sem ritkák Budapest belső kerületeiben. A drágulás valószínűleg lassulni fog, de nem áll meg.

Több mint duplájára emelkedtek az árak négy év alatt a budapesti bulinegyedben – számolták ki az OTP Ingatlanpont elemzői. Ez megmutatkozik az egész kerület ingatlanárain: egy lakáshoz Erzsébetvárosban most négyzetméterenként átlagosan 462 ezer forintért lehet hozzájutni. Az átlagár 13 százalékkal alacsonyabb, mint egy kerülettel arrébb, Terézvárosban, de ez is felzárkózást jelent: négy éve még 23 százalékos volt a különbség. A kerületek belső részeiben sokkal drágábbak a lakások, az új építésű ingatlanok négyzetméterárai 800 ezer és 1,1 millió forint között vannak.

Az OTP Ingatlanpont valamivel több mint 600, építés alatt álló, vagy még az építés előtt lévő, de már meghirdetett lakásról tud a környéken, ezeket 2019-ig át is adhatják. Sok a tetőtér-beépítés, de akad bőven foghíjtelek-beépítés is. A szakértők szerint a főváros belső kerületei túl vannak az árrobbanáson, de az áremelkedés továbbra is kitart, legfeljebb csak az üteme mérséklődik valamelyest.

Az erzsébetvárosi konfliktusok hátterét korábban már részletesen bemutattuk: annyi biztos, hogy az összkép sokkal bonyolultabb, mint ha csak a csöndre vágyó lakók és a vendéglátósok közötti harcként tekintenénk rá. Egy 50 négyzetméteres lakás átlagos vételára Erzsébetvárosban 102, a bulinegyedben 137 százalékkal nőtt tíz év alatt, a bérleti díjak pedig még ennél is jobban nőttek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!