szerző:
hvg.hu

Az egymilliós négyzetméterárak sem ritkák Budapest belső kerületeiben. A drágulás valószínűleg lassulni fog, de nem áll meg.

Több mint duplájára emelkedtek az árak négy év alatt a budapesti bulinegyedben – számolták ki az OTP Ingatlanpont elemzői. Ez megmutatkozik az egész kerület ingatlanárain: egy lakáshoz Erzsébetvárosban most négyzetméterenként átlagosan 462 ezer forintért lehet hozzájutni. Az átlagár 13 százalékkal alacsonyabb, mint egy kerülettel arrébb, Terézvárosban, de ez is felzárkózást jelent: négy éve még 23 százalékos volt a különbség. A kerületek belső részeiben sokkal drágábbak a lakások, az új építésű ingatlanok négyzetméterárai 800 ezer és 1,1 millió forint között vannak.

Az OTP Ingatlanpont valamivel több mint 600, építés alatt álló, vagy még az építés előtt lévő, de már meghirdetett lakásról tud a környéken, ezeket 2019-ig át is adhatják. Sok a tetőtér-beépítés, de akad bőven foghíjtelek-beépítés is. A szakértők szerint a főváros belső kerületei túl vannak az árrobbanáson, de az áremelkedés továbbra is kitart, legfeljebb csak az üteme mérséklődik valamelyest.

Az erzsébetvárosi konfliktusok hátterét korábban már részletesen bemutattuk: annyi biztos, hogy az összkép sokkal bonyolultabb, mint ha csak a csöndre vágyó lakók és a vendéglátósok közötti harcként tekintenénk rá. Egy 50 négyzetméteres lakás átlagos vételára Erzsébetvárosban 102, a bulinegyedben 137 százalékkal nőtt tíz év alatt, a bérleti díjak pedig még ennél is jobban nőttek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!