szerző:
MTI

Összesen 12 milliárd euró (3780 milliárd forint) értékben írt alá kereskedelmi szerződéseket csütörtökön Franciaország és Katar – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök Tamím bin Hamad ász-Száni katari sejkkel közösen tartott dohai sajtótájékoztatóján.

Katar a megállapodás értelmében további 12 Rafale típusú vadászbombázót vásárol a Dassault Aviation francia repülőgépgyártól az eddigi 24 mellé, illetve 490 páncélozott járművet szándékozik beszerezni a Nexter francia állami fegyvergyártó cégtől. 

Egy másik megállapodás értelmében Doha a Suez francia vízügyi szolgáltatót bízza meg a katari lagúna megtisztításával.

Katar emellett egy 3 milliárd eurós (945 milliárd forintos) szerződést írt alá, amelynek értelmében az SNCF francia állami vasúttársaság és a RATP párizsi tömegközlekedési vállalat új metró- és villamoshálózatot épít ki és fog üzemeltetni a katari fővárosban, Dohában és a tőle északra tervezett Luszail városban.

"Összesen közel 12 milliárd euró a ma aláírt összeg, amely alátámasztja gazdasági együttműködésünk közelségét" – mondta a sajtótájékoztatón a francia elnök a megállapodásokkal kapcsolatosan.

A francia elnök az elmúlt hónapokban számos kezdeményezést tett az afrikai és arab országok válságainak megoldására, a Perzsa(Arab)-öböl menti válságban pedig közvetítőként próbált fellépni Katar és a diplomáciai kapcsolatokat vele megszakító országok között.

A válság júniusban pattant ki azután, hogy Bahrein, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek június 5-én bejelentették, hogy megszakítják diplomáciai kapcsolataikat Katarral, azt állítva, hogy annak vezetése terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe.

Doha mindig tagadta az ellene felhozott vádakat.

"Az Öböl stabilitásának visszaállítása elsődleges számunkra, mert sok barátunk van itt" – jelentette ki a francia elnök. "A mi kívánságunk az, hogy gyors megoldást találjunk a mai helyzetre" – tette hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!