szerző:
hvg.hu

Olyan vegyszereket foglaltak le, amelyek forgalmazását nem engedélyezték itthon, illetve magyar nyelvű tájékoztató sem volt azokhoz.

Internetes apróhirdetésekben növényvédő szert árusítóknál tartottak próbavásárlást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei novemberben. A hatóság csaknem 200 ezer forint értékű engedélyköteles, de itthon nem engedélyezett, illetve magyar nyelvű címkével sem rendelkező terméket foglalt le – közölték csütörtökön.

Az engedély nélkül forgalmazott növényvédő szereket magánszemélyek kínálták eladásra az interneten.

Fejér megyében olyan növényvédő szer tiltott árusítása miatt indított hatósági eljárást a Nébih, amelyet kizárólag egészségügyi gázmesteri vizsgával rendelkező szakember alkalmazhat. Elrendelték a készítmény lefoglalását, illetve forgalomból történő kivonását.

Pest megyében magyar nyelvű címkével nem rendelkező talajfertőtlenítő szer és gyomirtó forgalomból való kivonásáról intézkedett a hatóság. Ezek a termékek Magyarországon nem engedélyezettek vagy már nincs érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedélyük. A területileg illetékes megyei rendőrkapitányság bűnjelként lefoglalta az összes vegyszert.

A Nébih közölte: figyelik az interneten hirdetett növényvédő szerek forgalmazását is, illetve az illegális, illetve ismeretlen forrásból származó növényvédő szerek alkalmazása komoly kockázattal jár. Ha valaki illegális forgalmazást észlel, jelezze ezt a Nébih zöldszámán (06-80/263-244) vagy az [email protected] e-mail-címen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!