szerző:
hvg.hu

A Magyar Nemzet szerint eközben az állam 20 milliárdot bukott a programmal.

A korábbi becsléseket is felülmúlta a kötvényprogramban részt vevő Fidesz-közeli offshore cégek bevétele – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. A lap a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) végleges adatai alapján azt írja: a közvetítőcégek, amelyeket egy kivétellel adóparadicsomban jegyeztek be, 155 milliárdos bevételt könyvelhettek el a 6586 kérelemmel.

Jól járt a Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez és Habony Árpádhoz, a kormányfő tanácsadójához köthető ügyvédi iroda is. Kosik Kristóf cége vehette át a letelepedési engedélyeket, ezért ügyfelenként ötezer euró ütötte a markát. Az iroda ebből tízmilliárd forinthoz jutott. Vagyis a kötvényprogram összesen 165 milliárdos bevételt hozhatott a Fidesz-közeli érdekköröknek.

Miközben a Fidesz-közeli offshore cégek mesés bevételre tettek szert, a magyar állam óriásit bukott, mert túl magas kamatot fizetett a letelepedési kötvények után. A veszteség 20 milliárd forint körül alakulhatott, vagyis ennyivel került többe a speciális kötvények kamata annál, mint ha tisztán piaci forrásból, vagyis a kötvénypiacon jutott volna forráshoz a magyar állam.

A végleges adatok alapján családegyesítéssel együtt 19 885 bevándorlónak adott letelepedési engedélyt a kötvénynek köszönhetően a hivatal.

További részletek a Magyar Nemzet cikkében.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!