szerző:
hvg.hu

A magyaroknak nem kell elhagyniuk Nagy-Britanniát, amikor az kilép az Európai Unióból, csak a Brexit után kell letelepedett státuszért folyamodniuk – mondta a Magyar Nemzetnek Iain Lindsay brit nagykövet.

A Nagy-Britanniában élő magyaroknak is nagyon erős üzenetet küldött Theresa May és kormánya: azt szeretnénk, ha az uniós, így a magyar állampolgárok és családjaik Nagy-Britanniában maradnának – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Iain Lindsey nagykövet.

Azt mondta, hogy azok, akik a kilépéskor már legalább öt éve kint élnek, azaz 2014 márciusa előtt érkeztek legálisan az országba, könnyedén folyamodhatnak majd az úgynevezett letelepedett státuszért. Akik pedig később érkeztek, szerinte nem kell elmenniük, hanem kivárhatják az öt évet, és akkor igényelhetik ezt a státuszt.

"Azaz ha most érkeznek hozzánk, várnak öt évet, és megkaphatják a letelepedett státuszt. A javaslatunk szerint az uniós állampolgárok a kilépésünk utáni átmeneti időszakban is jöhetnének hozzánk legálisan dolgozni és élni, csupán regisztrálniuk kellene – erre jelenleg még nincs szükség, csak a kilépés után lenne. Tudom, hogy sokan aggódnak, mi fog történni velük, mit kell tenniük" – közölte.

"Még egyszer leszögezném: a magyaroknak nem kell elhagyniuk Nagy-Britanniát, amikor az kilép az Európai Unióból, szívesen látjuk őket, és jelenleg nem is kell tenniük semmit, csak a Brexit után kell letelepedett státuszért folyamodniuk" – ismételte meg.

A kétévesre tervezett átmeneti időszak végét követően új bevándorlási rendszert vezethet be az Egyesült Királyság.

"Akárhogy is, lesz valamilyen rendszer, amellyel továbbra is befogadhatunk tehetséges és képzett embereket az Egyesült Királyságban – rájuk van szükségünk. Ez nem fog változni, Nagy-Britannia továbbra is a bevándorlás országa lesz, de befolyásolnunk kell az érkezők számát" – mondta.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!