szerző:
hvg.hu

A magyar földgázellátás biztosított.

Az osztrák gázelosztó szerint – írja a Sputnik news – "a baumgarteni gázelosztónál történt robbanás megakadályozza a gázszállításokat Olaszország, Magyarország és Szlovénia irányába". A hvg.hu arra volt kíváncsi, hogy a robbanás miként befolyásolhatja a hazai földgázellátás biztonságát. Három kérdés, három válasz: 

1) Szlovákiát nem érinti a korlátozás, így szükség esetén a szlovák-magyar határkeresztezőn keresztül is jöhet a szükséges gázmennyiség (Ausztria felől).  

2) Ki lehet gazdálkodni a saját gáztározókból is az elkövetkező időszakot, mert az előző évekhez képest most nagyon fel vannak töltve. 

3) Ha minden kötél szakad, az oroszok örömmel nyitják meg jobban a csapokat (ahonnan amúgy is kevesebb gázt vettünk, mint amire lehetőségünk van). 

Jenei András energiapiaci szakértő mindehhez érdeklődésünkre azt tette hozzá: A keleti irányú magyar fő (UA-HU Beregovo) betáplálást a katasztrófa nem érinti, a magyar ellátásbiztonságot garantálni tudja az ukrán betáplálási pont és a gáztárolók töltöttségi szintje. Ausztria gázellátása szintén biztosított a redundáns rendszerek által (backup vezetékek). Mivel jelenleg keveset tudunk a károkról, ezért nem tudni biztosan, hogy meddig nem lesz német-olasz-magyar irányú tranzit. Ha a kompresszorok robbantak fel, az komoly gond és akár hetekbe (akár egy hónapba) is telhet, mire pótolják őket, ha "csak" vezeték, akkor azt napokon belül talán pótolni lehet elkerülő vezetékkel.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!