szerző:
hvg.hu

A magyar földgázellátás biztosított.

Az osztrák gázelosztó szerint – írja a Sputnik news – "a baumgarteni gázelosztónál történt robbanás megakadályozza a gázszállításokat Olaszország, Magyarország és Szlovénia irányába". A hvg.hu arra volt kíváncsi, hogy a robbanás miként befolyásolhatja a hazai földgázellátás biztonságát. Három kérdés, három válasz: 

1) Szlovákiát nem érinti a korlátozás, így szükség esetén a szlovák-magyar határkeresztezőn keresztül is jöhet a szükséges gázmennyiség (Ausztria felől).  

2) Ki lehet gazdálkodni a saját gáztározókból is az elkövetkező időszakot, mert az előző évekhez képest most nagyon fel vannak töltve. 

3) Ha minden kötél szakad, az oroszok örömmel nyitják meg jobban a csapokat (ahonnan amúgy is kevesebb gázt vettünk, mint amire lehetőségünk van). 

Jenei András energiapiaci szakértő mindehhez érdeklődésünkre azt tette hozzá: A keleti irányú magyar fő (UA-HU Beregovo) betáplálást a katasztrófa nem érinti, a magyar ellátásbiztonságot garantálni tudja az ukrán betáplálási pont és a gáztárolók töltöttségi szintje. Ausztria gázellátása szintén biztosított a redundáns rendszerek által (backup vezetékek). Mivel jelenleg keveset tudunk a károkról, ezért nem tudni biztosan, hogy meddig nem lesz német-olasz-magyar irányú tranzit. Ha a kompresszorok robbantak fel, az komoly gond és akár hetekbe (akár egy hónapba) is telhet, mire pótolják őket, ha "csak" vezeték, akkor azt napokon belül talán pótolni lehet elkerülő vezetékkel.