szerző:
hvg.hu

A Magyar Gáz Tranzit ZRt. és az FGSZ Földgázszállító Zrt. közös közleményt adott ki a Baumgartenben történt baleset utáni teendőkről a partnercégeknek.

Az ausztriai Baumgartenben történt technikai problémák miatt – további értesítésig – nem lehet gázt beszállítani a mosonmagyaróvári rendszer-összekötési ponton. Ezért arra kérik a rendszerhasználókat, hogy a mosonmagyaróvári gázforrásukat kíséreljék meg alternatív átadás-átvételi pont(ok)ra átirányítani, pl. a magyarországi gáztárolókra, a Beregdaróc 1400 vagy a Balassagyarmat rendszer-összekötési pontokra – írják a közleményben.
 
Balassagyarmat rendszer-összekötési pont vonatkozásában az MGT Zrt. a Mosonmagyaróvár rendszerösszekötő ponton kapacitással rendelkező rendszerhasználók részére az ott lekötött kapacitásuk mértékéig többletdíj megfizetése nélkül engedélyezi kapacitás lekötését és a gázszállítást. A Mosonmagyaróváron lekötött kapacitás mértékén felül lekötött kapacitás díjfizetési kötelezettséget von maga után az MGT részére.

 A rugalmasság biztosítása érdekében az MGT és az eustream nem kapcsolt kapacitást kínál fel Balassagyarmat rendszerösszekötő ponton, hogy a földgáz átadás-átvételi pontja lehessen a szlovák virtuális kereskedési pont, vagy a szlovák/magyar határ is. A balassagyarmati opciót választó rendszerhasználók kötelesek az MGT-vel rendszerhasználati keretszerződést kötni. Arra is kérik a rendszerhasználókat, hogy egyeztessenek a fenti lehetőségekről az őket ellátó gázszolgáltatókkal.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!