szerző:
hvg.hu

Washingtoni és a szöuli kutatóintézetek szerint legalább 16 olyan cég van Hongkongban, mely Észak-Koreának dolgozik.

Hiába próbálja elzárni az Egyesült Államok Észak-Koreát a globális pénzügyi rendszertől, Kim Dzsong Un rezsimje a hongkongi kirakatcégek segítségével kikerüli a szankciókat – írja a  Financial Times. Az észak-koreai atomprogramba pénzt pumpáló cégekhez köthető egyik tranzakcióban a tanulmány szerint 2013-ban a Bank of America egy levelező számlája is feltűnt.

A jelentés készítői szerint a pénzintézeteknek részletesebben kell vizsgálniuk ügyfeleik hátterét, mielőtt rutinszerűen megbízást teljesítenek nekik, hiszen könnyen lehet, hogy ENSZ-szankciót szegnek meg ügyleteikkel. Hongkong ugyanakkor nem kötelezhető az Egyesült Államok által kiszabott szankciók alkalmazására.

A szankciós trükközésről a HVG hetilapban is olvashatnak:

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
HVG Gazdaság

Na, ki segít Kim Dzsong Unnak a szankciós bújócskában?

Az országa köré font egyre szorítóbb szankciós prés ellenére Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor mosolyogva folytatja nukleáris- és rakétafegyverkezését, és még a lakosság életszínvonalát is emelni tudta. Ehhez segítsége is kellett – írja a HVG hetilap.