szerző:
HVG

Az országa köré font egyre szorítóbb szankciós prés ellenére Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor mosolyogva folytatja nukleáris- és rakétafegyverkezését, és még a lakosság életszínvonalát is emelni tudta. Ehhez segítsége is kellett – írja a HVG hetilap.

Mintha vizet próbálna markolni az ENSZ és az USA a nemzetközi közvéleményre fittyet hányva nukleáris és rakétakísérleteket végrehajtó Észak-Korea elleni büntetőintézkedésekkel.

A tilalmakat főleg Kína, kisebb mértékben Oroszország segítségével kerüli ki Phenjan, amely hírszerzők szerint árul drogot és katonai technológiát, s nyomdában hamisítja a százdollárost.

De jön a pénz a külföldön kvázi rabszolgaként dolgozó munkásai béréből, Ázsia-szerte nyitott éttermekből, bonyolult céghálón keresztül működő vállalatoktól.

A beáramló összegek jelentős része a hadsereget szolgálja, de jut arra is, hogy főleg a kirakatvárosként működő Phenjanban látható legyen az életszínvonal növekedése. Az egy főre jutó észak-koreai GDP ugyanakkor még mindig csak a 4,5 százaléka a dél-koreainak.

A teljes cikket elolvashatja a friss HVG-ben.

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!