szerző:
hvg.hu

Bár minden ilyen simán menne!

Az EU állam- és kormányfői jóváhagyásukat adják arra, hogy továbblépjenek a Brexit-tárgyalások második, a jövőbeni kereskedelmi viszonyt tisztázó fázisába – ezt Dalia Grybauskaite litván elnök közölte a brüsszeli EU-csúcs második napjának kezdetén.

A jóváhagyás a délelőtti órákban várható, a tárgyalások kezdete pedig valószínűleg jövő márciusban – tette hozzá a litván elnök a Reuters tudósítása szerint.

A tárgyalófeleknek elvileg jövő őszig kell végső formába ölteniük az Egyesült Királyság kilépését szentesítő okiratot, hogy azt még a tagállamok is jóvá tudják hagyni a Brexit tervezett dátuma, 2019. március 29. előtt. London reményei szerint ezt egy kétéves átmeneti időszak követi majd, hogy a kereskedelmi viszonnyal kapcsolatos kérdéseket is tisztázni tudják. Erre az átmenetre is áldásukat kell adniuk még a huszonheteknek, ami szintén ma várható.

A Brexit feltételeiről egy héttel ezelőtt – több mint fél évig tartó toporgás után – született meg a megállapodás az Európai Bizottság és Theresa May brit kormányfő között. Az uniós vezetők már akkor is figyelmeztettek: a késés végzetes lehet, hiszen a neheze csak ezután jön. Valami ilyesmit fejtett ki Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök is péntek reggel Brüsszelben.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

Megállapodtak a Brexit feltételeiről

A tárgyalások második szakaszának megkezdését javasolja az EU. Erre szűk ötszáz nap van, ezért két év átmeneti időszak várható a britek EU-ból való kilépése, 2019. március 29-e után. A brit kormányfő azt ígérte: garantálják a szigetországban élő uniós polgárok jogait.

Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Mi lesz a családi pótlékkal és a gyulai kolbásszal? Avagy mi vár a Brexit után a magyarokra?

Péntek reggel óta nagyjából biztosra vehetjük, hogy lesz Brexit, méghozzá 2019 márciusában. A békés elválásról szóló 15 oldalas megállapodásban azonban ennél több dolgot is tisztáztak a felek, így az a több százezer magyar is választ kaphat a kérdéseire, akiket közvetlenül érint az Egyesült Királyság kiválása az EU-ból.