szerző:
hvg.hu

Jóváhagyták a huszonhetek a tárgyalás folytatását.

Tovább lehet lépni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló egyeztetések második szakaszára, a távozás legfontosabb feltételeiről ugyanis megfelelő előrelépés történt a felek között – mondták ki pénteki brüsszeli találkozójukon a brit kilépés után bennmaradó tagállamok vezetői. A hírt Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke jelentette be.

A lengyel politikus egyben gratulált Theresa May brit kormányfőnek.

Mindez nem jelenti azt, hogy minden világos lenne a britek kiválásának feltételeivel kapcsolatban. Azt például még nem tudni, hogy mi lesz az Írországot Észak-Írországtól elválasztó határ átjárhatóságával – ennek fenntartására a brit kormány ígéretet tett, a mostani helyzet fenntartása viszont elvben ellentmond annak, hogy közben az északi rész ki kell, hogy lépjen az uniós belső piacból. Christian Kern osztrák kancellár meg is jegyezte: ez a kérdés kísérteni fogja a további tárgyalásokon is a feleket.

A tárgyalások második fázisában a Brexit utáni kereskedelmi viszony kereteit határozzák meg. Azzal tisztában vannak, hogy a tárgyalásokra fennálló bő fél évben ez aligha sikerülhet, ezért Theresa May azt is kérte a huszonhetektől, hogy a kilépés után kétéves átmeneti időszakról döntsenek. Ez idő alatt a britek kötelesek tiszteletben tartani minden uniós rendelkezést (azokat is, amelyek a Brexit után születnek), azok kialakításában azonban nem vehetnek részt.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke reggel figyelmeztetett: a tárgyalások neheze csak most jön. A Brexit feltételeiről egy héttel ezelőtt állapodtak meg a felek, ezt hagyták most jóvá a tagállamok, bár az akkor tett vállalásokat egyelőre csak tárgyalási alapnak tekintik, nem foglalják jogszabályba.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Mi lesz a családi pótlékkal és a gyulai kolbásszal? Avagy mi vár a Brexit után a magyarokra?

Péntek reggel óta nagyjából biztosra vehetjük, hogy lesz Brexit, méghozzá 2019 márciusában. A békés elválásról szóló 15 oldalas megállapodásban azonban ennél több dolgot is tisztáztak a felek, így az a több százezer magyar is választ kaphat a kérdéseire, akiket közvetlenül érint az Egyesült Királyság kiválása az EU-ból.