szerző:
hvg.hu

Jóváhagyták a huszonhetek a tárgyalás folytatását.

Tovább lehet lépni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló egyeztetések második szakaszára, a távozás legfontosabb feltételeiről ugyanis megfelelő előrelépés történt a felek között – mondták ki pénteki brüsszeli találkozójukon a brit kilépés után bennmaradó tagállamok vezetői. A hírt Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke jelentette be.

A lengyel politikus egyben gratulált Theresa May brit kormányfőnek.

Mindez nem jelenti azt, hogy minden világos lenne a britek kiválásának feltételeivel kapcsolatban. Azt például még nem tudni, hogy mi lesz az Írországot Észak-Írországtól elválasztó határ átjárhatóságával – ennek fenntartására a brit kormány ígéretet tett, a mostani helyzet fenntartása viszont elvben ellentmond annak, hogy közben az északi rész ki kell, hogy lépjen az uniós belső piacból. Christian Kern osztrák kancellár meg is jegyezte: ez a kérdés kísérteni fogja a további tárgyalásokon is a feleket.

A tárgyalások második fázisában a Brexit utáni kereskedelmi viszony kereteit határozzák meg. Azzal tisztában vannak, hogy a tárgyalásokra fennálló bő fél évben ez aligha sikerülhet, ezért Theresa May azt is kérte a huszonhetektől, hogy a kilépés után kétéves átmeneti időszakról döntsenek. Ez idő alatt a britek kötelesek tiszteletben tartani minden uniós rendelkezést (azokat is, amelyek a Brexit után születnek), azok kialakításában azonban nem vehetnek részt.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke reggel figyelmeztetett: a tárgyalások neheze csak most jön. A Brexit feltételeiről egy héttel ezelőtt állapodtak meg a felek, ezt hagyták most jóvá a tagállamok, bár az akkor tett vállalásokat egyelőre csak tárgyalási alapnak tekintik, nem foglalják jogszabályba.

Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Mi lesz a családi pótlékkal és a gyulai kolbásszal? Avagy mi vár a Brexit után a magyarokra?

Péntek reggel óta nagyjából biztosra vehetjük, hogy lesz Brexit, méghozzá 2019 márciusában. A békés elválásról szóló 15 oldalas megállapodásban azonban ennél több dolgot is tisztáztak a felek, így az a több százezer magyar is választ kaphat a kérdéseire, akiket közvetlenül érint az Egyesült Királyság kiválása az EU-ból.