szerző:
hvg.hu

Egy májusban meghalt német kamionsofőr évtizedekig gyűjtött aprópénzét hagyta a családjára. Az 1,2 millió érmét hat hónapig számolta egy banki alkalmazott.

A kamionsofőr harminc évig gyűjtötte az érméket, s valószínűleg gondosan vigyázott arra, hogy az aprók a lehető legkisebb értékűek, azaz egy-két pfennigesek, illetve eurocentesek legyenek. A  2,5 tonnás súlyú örökséget a családtagok egy teherautóval szállították el az egyik bankba, ahol az egyik alkalmazott munkaideje leteltével számolta a pénzt.

A különmunkával megbízott alkalmazott, Wolfgang Kemerit újságíróknak elmondta, hogy a pénz nem lehetet géppel számolni, az érmék jó része már rozsdás volt, és a fémdarabok egymáshoz tapadtak. A család végül több mint nyolcezer eurót kapott a beszolgáltatott érmékért.

A német törvények értelmében a 2002-ig használt német márka papír- és fémpénzek korlátozás nélkül, ingyenesen beválthatóak euróra.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!