szerző:
hvg.hu

Az államcsődkockázat felmérésének egyik lehetséges módja az úgynevezett "országkockázati felár" figyelése. Ez az államadósság-törlesztési kockázatra kínált fedezeti ügyletek (CDS) felárát jelenti. Nézzük, mennyi most Magyarországon.

A hét végére 93 bázispontra csökkent Magyarország 5 éves CDS-felára, ami azt jelzi, hogy egyre kisebb a magyar csőd valószínűsége ezen időhorizonton. A csődkockázati mutatónk az elmúlt hetekben olyan alacsony szintre süllyedt, amire 2008 közepe óta nem volt példa – írja elemzésében a Portfólió. Régóta nem volt tehát ilyen alacsony az államcsőd esélye.

©

A szakoldal emlékeztet: hazánk a világgazdasági válság kitörése után elsőként szorult az EU és az IMF segítségére az uniós országok közül, ekkor került fel a kockázatosabb országok térképére, majd egy átmeneti megnyugvás után 2010-ben állt gyors emelkedési pályára a csődkockázati mutatónk. Ebben komoly szerepe volt az unortodox gazdaságpolitika meghirdetésének és a gazdasági növekedés újbóli megtorpanásának, amely sorozatos leminősítésekhez vezetett.

A mostani, pozitív változás okát az elemzők részben a "viszonylag szigorú költségvetési politikának" tulajdonítják, másrészt pedig a Brüsszel által küldött EU-s pénzeknek köszönhetjük a gazdaság beindulását.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Államadósság: még sosem nyúlt ilyen eszközhöz a kormány

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) az adósságszerkezet javítása érdekében dollárkötvényeket vásárol, amit alacsonyabb kamatozású eurókötvénnyel tervez helyettesíteni. Ilyen cserét eddig még nem hajtott végre az ÁKK.