szerző:
hvg.hu

Két gázmező kitermelésére kaptak koncessziót 30 évre.

Az orosz állami Rosznyeft kapott koncessziót arra, hogy Venezuela partjainál kitermelje a gázt két lelőhelyen – írja a BBC.

A lap azt írja, a Rosznyeft Grupo Rosneft nevű leányvállalata a következő 30 évig termelheti ki a gázt a Patao és Mejillones nevű gázlelőhelyekről a Karib-tengeren. Az orosz cég előzetes becslése szerint összesen 180 milliárd köbméter gázt fognak tudni kitermelni a két lelőhelyen.

A koncesszióról a Rosznyeft igazgatója, Igor Szecsin magával Nicolas Maduro venezuelai elnökkel írta alá a szeződést Caracasban a hétvégén. Az orosz állami cég egyébként már több projektben is érintett Venezuelában, például olajkitermelésben is, augusztusban pedig 6 milliárd dollárt fizettek a venezuelai állami energiavállalatnak előre a kitermelt olajért.

Oroszország és Venezuela egyébként is jó kapcsolatot ápolnak egymással, az orosz tőke pedig akkor is segítette a latin-amerikai országot, amikor összeomlott az állami olajvállalata.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!