szerző:
hvg.hu

Üzemzavar miatt áll az építéshatósági eljárásokat befogadó és bonyolító internetes felület. Az érintettek dühönghetnek, mivel minden határidő-túllépésért megbírságolhatják őket a hatóságok. Az ügyfélszolgálaton csak a vállukat vonogatják, a postai feladást javasolják

„Behalt a rendszer, a határidők meg ketyegnek” – írta egy olvasónk, aki napok óta próbálja a határidős terveit feltölteni az építési portálra, de sikertelenül.

„Nem lehet feltölteni az építési dokumentumokat, a rendszergazdák sem látják az állományt.”

Az építési portál (etdr.gov.hu) fogadja be az építéshatósági kérelmeket és végzi az azokkal kapcsolatos teendőket. A családi házak engedélyeztetése az e-napló feltöltésével történik, de az engedélyköteles terveket ez a portál bonyolítja. Most sokan azért idegeskednek, mert hiába ad igazolást a portál működtetője az üzemzavarról, többen bizonytalanok abban, hogy a hatóság elfogadja-e azt.

Az építészeti hatósági oldalt működtető cég ügyfélszolgálatát a hvg.hu is megkereste telefonon, és azt a tájékoztatást kapta, hogy az üzemzavar elhárításán folyamatosan dolgoznak, s eddig valóban nem fordult még elő, hogy ennyire hosszú ideig működésképtelen volt a felület.

Az ügyfélszolgálaton az üzemzavarból fakadó határidőcsúszásokról kiadott igazolásokról nem tudtak felvilágosítást adni, azt javasolták, hogy a vonatkozó jogszabályokról érdeklődjünk a hatóságnál, de péntek délután erre már nem volt lehetőségünk, ahogy az ügyfeleknek sem.

„Adják fel papíralapon a postán, annak az érkeztetéséről kapnak ott igazolást és azt még szombaton délelőtt is megoldhatják”

– javasolta jobb ötlet híján az ügyfélszolgálatos.

Az üzemeltető az oldalon egyébként még december 27-én felhívta a figyelmet a hibára, majd 29-én már az üzemzavarról adott ki közleményt ugyanott. Ebben 27-én reggel 7 órától 29-én este 7 óráig tartó hibaelhárításról tájékoztatott, és arról is, hogy ez az idő nem számít bele az ügyintézés időtartamába a vonatkozó törvények alapján. (A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 33. § (3) bekezdés g) pontja alapján az üzemzavar időtartama az ügyintézési határidőbe nem számít bele, és a 65. § (8) bekezdése alapján a határidők számítása szempontjából figyelmen kívül kell hagyni. )

Mégis úgy tűnik, hogy ettől az érintettek nem nyugodtak meg maradéktalanul, mivel a perkapu is leállt. Január elsejétől pedig új polgári perrendtartás is életbe lép, amely szerint sokkal keményebb feltételek mellett lehet lefolytatni a bizonyítást. Ezért a régi eljárásrend szerint elindított ügyeket még január elseje előtt be kellene adni.

Hogy pontosan milyen kavarodást okoz majd a portál leállása, vélhetően csak az új év elején derülhet ki. Akkor dől el az is, tényleg megússzák-e az érintettek az önhibájukon kívüli késést, ha a leállásról igazolást kapnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!