Mérő László
Mérő László

A gazdaság sokkal gyorsabban is haladhatna, csak ahhoz másban kellene hinnie a kormányzatnak. De akkor kevesebb közpénznek lehetne a közpénz jellegét egyik napról a másikra megszüntetni.

A fekete cica peckesen lépdel az úttest közepén. Az autók csikorogva fékeznek, és nagy nehezen, esetleg koccanások árán is, de kikerülik. A fekete cica büszkén, pimaszul néz: lám, te sem mertél elütni. És igaza van: kinek lenne kedve elütni egy fekete macskát? Az csak bajt hozhat még akkor is, ha egyáltalán nem hiszünk az ilyesfajta babonákban.

Niels Bohr, a nagy dán fizikus egyszer egy lópatkót szegezett ki tisvildei házának kapufélfájára. A szomszédok megdöbbenve kérdezték, ilyesmiben hisz? Bohr így válaszolt: „Nem, de állítólag akkor is működik, ha nem hiszünk benne.”

A műszaki alkotások valóban ilyenek. Jól is néznénk ki, ha az autónk csak a katolikusoknak indulna el, a reformátusoknak nem, az ateistáknak pedig végképp nem. Ha a villany felkapcsolásakor a buddhistáknak világos lenne, másoknak nem. A technika egyszerűen csak működik, függetlenül attól, hogy ki miben hisz, és miben nem.

A gazdaság is ilyesvalami. Nem teljesen, mert léteznek benne olyan termékek és szolgáltatások, amelyek csakis valamelyik hit követőinek szólnak, a másban hívők számára egyszerűen értelmetlenek. Mondjuk, az a szolgáltatás, amely némi pénzért szombatonként elvégzi az ortodox zsidó hitűek számára mindazt, amit nekik olyankor a hitük tilt, például felkapcsolja a villanyt vagy befűt. Ezzel együtt mind a termelés, mind a fogyasztás nagy része független attól, hogy ki miben hisz.

Mindez azért jutott eszembe, mert már hosszabb ideje gondolkodom azon, miért működik a magyar gazdaság többé-kevésbé még mindig, annak ellenére, hogy immár hét éve egy teljesen abszurd hitrendszer irányítja – nevezzük egyszerűen csak matolcsyzmusnak, különösebb magyarázat és részletezés nélkül. Aki hisz a matolcsyzmusban, annak nem szól ez a cikk. Amúgy meggyőződésem szerint egyszer ő is arra fog ébredni, hogy a hite összeomlott, de erről nem én fogom meggyőzni őt, hanem az, ahogy elhúznak mellettünk a szlovákok, és hamarosan a románok is.

Arra a kérdésre, hogy miért működik mégis a magyar gazdaság, a kormány válasza természetesen az, hogy azért, mert Matolcsynak igaza van, és ezen a magamfajta, minden bizonnyal Soros-bérenc károgók sem tudnak változtatni. „It ürür, kervan yürür”, ahogy a baráti török nép mondja, a kutya ugat, a karaván halad.

A baj csupán az, hogy a karaván, vagyis a gazdaság sokkal gyorsabban is haladhatna, csak ahhoz másban kellene hinnie a kormányzatnak. De akkor kevesebb közpénznek lehetne a közpénz jellegét egyik napról a másikra megszüntetni. Durvább szavakkal: kevésbé pofátlanul lehetne lopni. Nem érdemes hát másban hinniük – a gazdaság egy jelentős része pedig úgyis működik, függetlenül attól, hogy a kormányzat miben hisz.

A fekete cica egy babonának köszönheti, hogy életben marad, sőt előnybe is kerül a más színű cicákhoz képest. A másfajta cicákat elcsapják azok az autók, amelyek vezetői nem hajlandók egy macska miatt kockáztatni az épségüket. A fekete cica pimaszul a szemünkbe nevet, és legközelebb is ugyanolyan kihívóan sétál az út közepén. Életben maradását az autóvezetők fizetik meg azzal, hogy az ő kedvéért akár balesetet is hajlandók elszenvedni. Valójában nem is az ő kedvéért, hanem az őt életben tartó babona következtében.

Mi történne, ha egyik pillanatról a másikra eltűnne az a babona, mely szerint a fekete macska balszerencsét hoz? Ebben az esetben az utakon rövid idő alatt sok fekete macskatetem jelenne meg. A fekete cicák között vannak olyanok, akik eddig is óvatosabbak voltak, és nem parádéztak az úttest közepén – ők túlélhetik a változást, de nekik is vaj van a fejükön, pusztán azért, mert ők is fekete cicák. Ezért ők is jogtalan előnyt élveztek. Durvább szavakkal: ők is loptak. Ez igaz, de az ő esetükben ezt nem érdemes bolygatni a babona eltűnése után sem, mert ezzel csak a tetemek számát gyarapítjuk, és a másfajta cicák életét egyáltalán nem könnyítjük meg.

Ezért nem tartom szerencsésnek a Jobbik hozzáállását, mely szerint „Ők lopnak, mi visszavesszük”. Minden együttérzésem az övék most, a plakáttörvény idején, és ha tüntetést szerveznek ellene, ott leszek, de tovább az visz, ha úgy teszünk, mintha egy normális országban élnénk, ahol nem a Fidesz diktálja a témát és a stílust, hanem közös dolgainkat vitatjuk meg értelmes, emberi szavakkal.

MÉRŐ LÁSZLÓ

matematikus – pszichológus

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!