szerző:
Gyenis Ágnes
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A külföldre utazók örömére ősz előtt nem várható a forint gyengülése, s akkor is csak átmenetileg, a választási kampányban pedig jól lehet majd roadshow-zni a szilárd nemzeti valutával.

Négy éve nem lehetett ilyen olcsón nyaralni, legalábbis azoknak, akik most váltják a forintjukat euróra. A magyar valuta rendületlenül erősödik: az utóbbi napokban 302–305 forint körül ingadozott az euróval szemben. Ez akár a spekuláció gyanúját is felvethetné, különösen nyáron, amikor kisebb a devizapiacok forgalma. „Az oroszlán is inkább a beteg gazellát kapja el. A spekuláns is a sérülékeny devizát támadja, márpedig a forint most nem az” – hárította el a feltételezést Szántó András, az Equilor igazgatója.

A forint ezúttal a magyar gazdaság kedvező mutatói miatt erősödik. A költségvetést kordában tartja a kormány, az államadósság, ha lassan is, de csökken, az export tartósan meghaladja az importot, a lakossági devizahiteleket is leépítették. „Az államadósságnak már csak a negyede deviza, az új állampapírokat zömmel forintban dobják piacra” – hangsúlyozza Ürmössy Gergely, az Erste elemzője. S bár a magyar eladósodottság még mindig súlyos (a GDP 74 százalékára rúg), az ország már nem olyan kiszolgáltatott, hogy ne tudná a hiteleit a felhalmozott tartalékaiból törleszteni, ha krach ütne be a nemzetközi piacokon, és átmenetileg elzáródnának a pénzcsapok – teszi hozzá a szakértő. Mindezt a nagy hitelminősítő intézetek is elismerték azzal, hogy sorra kivették az országot a „bóvli” kategóriából, és befektetésre alkalmas terepnek ítélték.

Csakhogy a forint pillanatnyilag azzal együtt is az unalmas devizák közé tartozik, hogy az euróval szemben a pár hónappal ezelőtti 313–315 körüli szintről mostanra nagyjából három százalékkal erősödött. Még a válság mélyén, 2009 elején is a mostani raliban tapasztaltnál sokkal kevesebbe, 265 forintba került egy euró, de ez az állapot belátható időn belül nem tér vissza. A további erősödésben gondolkodók is csak azt jósolják, hogy a forint hamarosan bekukucskálhat a 300-as lélektani határ alá.

Pénzváltó a fővárosban. Bekukucskálhat
©

Miközben a külföldi befektetők lendületesen vásárolják a forintot, a magyar jegybanknak nem érdeke az erősödés. Ezért – legalábbis az elemzői várakozások szerint – már akkor beavatkozhat, ha az árfolyam 300–302 közé erősödne az euróval szemben. Először csak szóban, majd a 0,9 százalékos alapkamat mérséklésével, illetve a bankok által három hónapra elhelyezhető betétek újabb 100–200 milliárd forintos korlátozásával. Drasztikusabb jegybanki intervenciókra azonban nem számítanak, hosszabb távon mindig a piac nyer – mondják.

„A viszonylag gyenge forint több okból is kapóra jött a jegybanknak” – mondja Fazekas Gábor, az OTP szakértője. Támogatta a korábban bizonytalan lábakon álló gazdasági növekedést, kedvezett az exportőröknek, akik több forintot kaptak a devizájukért. Az olcsó munkaerő pedig vonzotta a külföldi multikat. De sokak szerint azért is jól jött a Matolcsy György vezette jegybanknak a gyenge forint, mert azzal jókora árfolyamnyereségre tehetett szert a devizatartalékon, amiből 260 milliárd forintot a Pallas Athéné-alapítványokba pumpált, pedig a költségvetésbe is befizethette volna.

A jegybanki profitból a bukott devizahiteleseket kellett volna jobban kisegíteni, hiszen több tízezer család a különféle adósmentő akciók után is fizetésképtelen – morognak az érintettek. „Ez a róka fogta csuka tipikus esete” – mondja Fazekas. A forint mélyrepülésének az egyik oka éppen az volt, hogy a magyar lakosság irracionálisan eladósodott devizában; s minél gyengébb lett a forint, annál jobban eladósodott, annál inkább megemelkedtek a havi részletei. Az öt évvel ezelőtt felkínált árfolyamgátba belépők jelentős részének, körülbelül 70 ezer adósnak pedig épp mostantól nőnek a terhei, miután utólag, fokozatosan vállalniuk kell az árfolyamveszteséget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!