szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Budapesten már minden 16. csecsemőt középkorú anya hoz világra.

Megháromszorozódott a legalább 40 évesen gyermeket vállaló anyák száma Magyarországon az ezredforduló óta. Tavaly már 4306 olyan asszony adott életet első, második vagy többedik kisbabájának, aki az ötödik X-ben járt. 2000-ben ugyanerre a hasonló korosztályban még csak 1329-en vállalkoztak. A növekedés folyamatos: a múlt évben a tavalyelőttinél 303-mal több olyan kislány és kisfiú jött itthon világra, akinek a mamája a biológiailag még lehetségesnek tartott utolsó évtizedben nézhetett anyai örömök elé. Néhány szabályt erősítő kivétel is akadt: négy nő 50 évesen, vagy annál később jelentkezett a szülőszobán.

©

A gyermekvállalás későbbre halasztása viszonylag új keletű jelenség: az első gyermeküket világra hozó anyák a rendszerváltáskor átlagosan 23, az ezredfordulón 25, tavaly pedig már 28 és fél évesek voltak – derül ki a most megjelent, 2016-os Magyar statisztikai évkönyvből. A változások dinamikáját jól érzékelteti, hogy 1980-ban még csak minden 142. csecsemőnek volt legalább 40 éves az édesanyja – tavaly ugyanez már minden 22. újszülött esetében elmondható volt. Az élet „delelőjén” gyermeket vállaló asszonyok száma a fővárosban és Pest megyében a legmagasabb (tavaly 1016, illetve 624 asszony vállalkozott magzata kihordására e korosztályban), míg Nógrád és Tolna, valamint Zala megyében volt a legalacsonyabb (53, illetve 80-80 fő).

©

A HVG számítása szerint mindez azt jelenti, hogy a fővárosban a 2010-es évek derekán már minden 16. kisded középkorúnak számító mamától származott, Pest megyében pedig minden 19. Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ugyanez minden 35. újszülöttről volt például elmondható. A késői szülések gyakoribbá válásával párhuzamosan – az ilyen gyermekvállalásokba olykor már a „lombikbébi-beavatkozások” is besegítenek – a magzati korban bekövetkezett spontán vetélések száma is megugrott 2000 óta Magyarországon (15,5 ezerről 17,2 ezerre). A szülést követő egy héten belüli halálesetek gyakorisága viszont ugyanebben az időszakban éppenséggel a harmadára (447-ről 147-re) esett vissza.

A legtöbb ikerszülést – ezek aránya relatíve magas a középkorú anyák esetében – az utóbbi időben ugyancsak tavaly regisztrálta a KSH: 2016-ban összesen 3162 kicsi kapott születésével párhuzamosan legalább egy testvért is. 2015-höz képest a hármas ikerszületések is valamivel gyakoribbá váltak: tavaly 96-an, tavalyelőtt 84-en érkeztek két-két testvér kíséretében, sőt többévi szünet után egy esetben négyes ikreket sikeresen világra segítettek az orvosok.

©

A középkorú szülőtől származó egyre több gyerek érkezése dacára a társadalom egyszerű reprodukciójához szükséges születésszámtól továbbra is igen messze jár Magyarország. A hazai lélekszám nagyságának a puszta fenntartásához legalább évi 130 ezer fős utánpótlásra volna ugyanis szükség. Ehhez képest tavaly itthon 93 063 volt az élveszületések száma.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!