szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A stadionrekonstrukció program még az első Orbán-kormány idején volt napirenden, a végelszámolás 2007 indult, idén fordult át felszámolási eljárásba.

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Sportfolió Kht.-t a kormány. Az állami sportingatlanok vagyonkezelésével foglalkozó, 810,5 millió forint jegyzett tőkéjű cég tíz évvel ezelőtt kezdődött végelszámolását, ami idén márciusban felszámolási eljárásba csapott át, a kabinet döntése értelmében a Nemzeti Reorganizációs Kft. fejezi be.

Az Ifjúsági és Sportminisztérium által 2000-ben létrehozott Sportfolió kezelésébe tartozott a legtöbb nagy értékű állami sportingatlan, így többek között a Népstadion és intézményei, a tatai edzőtábor, a felújított UTE-stadion, valamint számos futballcsapat pályája.

A stadionrekonstrukciós programot lebonyolító társaság nevéhez fűződik a több mint négymilliárd forintos monitor-, szerver-, jegynyomtató- és kamerabeszerzés a futballstadionok beléptető, térfigyelő és jegyértékesítő rendszerének kiépítéséhez. A rendszer soha nem működött, az ügyben nyomozás is indult, 2003-ban pedig a Miniszterelnöki Hivatal is feljelentést tett a cég „sajátos szempontok szerinti ingatlanhasznosítási” gyakorlata miatt. A társaság végelszámolását már 2005-ben tervezték, de az eljárás megindítása 2007-re tolódott. Az ingatlanok jelenleg a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-hez tartoznak.

HVG HVG Hetilap

Megszűnik a Sportfolió Kht.

Végelszámolásról döntött az állami sportingatlanok vagyonkezelésével foglalkozó, 810,5 millió forint jegyzett tőkéjű Sportfolió Kht. - írja a HVG.

hvg.hu Gazdaság

Deutsch Tamás fizettette ki a Csányi által emlegetett síkapukat

A stadionbeléptető-rendszer az Orbán-kormány egyik leglátványosabb mutyigyanús ügylete volt: több, mint 4 milliárdot fizettetett ki Deutsch Tamás sportminiszter a T-Systems Dataware Kft.-nek úgy, hogy a stadionokat csak később akarták rendbe tenni hozzá. A stadionrekonstrukció elakadt, az eszközök elvaultak, és feltehetően még ma is raktárakban porosodnak.