szerző:
hvg.hu

Átírt szabályokkal próbál a kormány minél többeket a kisvállalati adó felé terelni.

Egyszerűsítették a kisvállalati adó (kiva) új szabályait, és az adó mértékét is csökkentették, azzal a céllal, hogy minél többen válasszák ezt az adónemet. De ugyanezt a célt szolgálta a veszteségleírás új fajta szabályozása is. Az Adózóna gyűjtötte össze, mi minden változott 2017 második felében és 2018-tól.

Az egyik legfontosabb, még 2017-es változás, hogy az elhatárolt veszteség leírása már nem csak opció, hanem kötelezettség. Ezzel a szabállyal azokra a „feledékeny” adózókra gondoltak, akik elmulasztják a kiva-bevallásukban érvényesíteni az elhatárolt veszteségüket. De tavaly ősszel amiatt is át kellett írni az adótörvényt, mert a korábbi szabályozás nem tért ki arra, hogy ha valakinek 2017 előtt adóalap-csökkentésként fel nem használt negatív eredménye volt, azt továbbvihette-e. Így 2017 novemberétől már érvényesíteni lehet a 2013 és 2016 közötti, korábban le nem írt veszteséget, hogy a korábbi veszteségek ne tűnjenek el. A szabályozás további részleteiről bővebben az Adózóna cikkében olvashatnak.

 

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!