szerző:
hvg.hu

Egy tollvonással megugrik az adósság.

Nem csak az államadósság, de a Brüsszel elleni újabb csatáját is elvesztette a kormány – ismerte el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján. A Portfolio által idézett nyilatkozata szerint a politikus azt közölte: „a gazdasági tárca már az Eximbank adataival kiegészítve számolta ki az államadósság alakulását”.

Az Eximbank forrásállományának beszámolása az adósságba egy két éve tartó vita lezárása. Az Eurostat 2016 elején tartott magyarországi vizsgálata után jelezte, hogy az új államháztartási rendszer előírásai szerint úgynevezett foglyul ejtett intézménynek tekinti az állami tulajdonban levő bankot, így annak állománya valójában az államháztartás része. A kormány (és a KSH) ezt vitatta, végül tavaly augusztusban egy tanácsadó testület mindössze egyetlen szavazattal az uniós véleményt támogatta.

Ugyancsak a Portfolio november közepén írt arról, hogy a kormány eleget tesz az uniós statisztikusok kérésének, de csak a választások után számolják át az adósságszámot, amelynek mértéke több mint 2 százalékkal ugorhat meg. Varga Mihály azonban már most is arról beszélt, hogy a 2016-os államadósság megugrik – vagyis nem a választásokat várták meg, csupán az év végét, amely kulcsdátum az adósság esetében. A 2016-os adat eddig 73,9 százalék volt, most hirtelen 76 százalék lett, a 2017-es, 72,4 százalékos tervvel szemben az új adat 74,5 százalék lehet.

A bejelentés felülírja azt a kormányhatározatot is, amely december utolsó napjaiban jelent meg a központi költségvetés egyenlegének és az államadósságnak a 2018-2020-ra tervezett összegéről. Az azonban ebből is látszik: a kormány ugyan jelentős, 3 százalékpontot meghaladó csökkenéssel számol, ám az adósság összege továbbra sem fog csökkenni, pedig korábban ezt tűzték ki célul.

Az adósságpálya alakulásáról a Portfolio cikkében olvashat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Egy hajszálba kapaszkodik a kormány az államadósság ügyében

Egy vokson múlt, de az európai statisztikusok úgy döntöttek: a magyar államadósságba bele kell számolni az Eximbank adósságát. Nem kis tételről van szó az elmúlt pár évben több kormányközeli vállalkozónak felkínált hitelek miatt sem. De mi ezzel a baj?