szerző:
hvg.hu

A kormány körülbelül 70 ezer vállalkozást szeretne a kiva szerinti adózásra rábeszélni a szabályok átírásával.

Nagyjából 70 ezer vállalkozásnak lehet érdemes 2018-tól áttérni a kiva szerinti adózásra – így számol legalábbis az NGM. A tavaly őszi adótörvény-módosításokkal elsősorban a veszteségleírási szabályokat írták át. Ezeket már az idei adóbevallás elkészítésekor is alkalmazni kell. Az Adózóna ezeket a szabályokat gyűjtötte most össze.

Általánosságban véve azoknak a cégeknek lehet vonzó a kiva, ahol jelentős a bérköltség. De azok is gondolkozhatnak ezen, ahol a nyereséget nem fizetik ki osztalékként, hanem visszaforgatják.

A törvény az új beruházásoknál a korábbinál előnyösebb szabályozást tartalmaz a veszteségleírásban. Most már új beruházás esetén a beruházás tárgyévi kifizetésének összegéig lehetőség nyílik az azonnali veszteségleírásra.  Az továbbra sem feltétel, hogy az új beruházást az adóévben rendeltetésszerűen használatba vegyék. További részleteket az Adózóna cikkében olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!