szerző:
hvg.hu

"Helló tied adomány letétbe alap!" Elfogták az örökségét általunk megszerezni próbáló nigériai herceget, a net egyik legpatinásabb csalásának főhősét - egy 67 éves amerikai férfit.

„Helló tied (öröklés Adomány) fizetés volt fizettek ki közül az (G-20 / Afrika kormány), és bír sikerült -ban letétbe tied alap -val western unió. Azok bír megrendelt western unió hogy teljes felelosseget az átruházási folyamat a források, és kaptunk egy frissítést át az elso részletének kifizetésére $ 4,500.00 USD melyeket meg kell kap hetente háromszor, míg a befejezése a teljes összeg $540,000.00. Kérjük, lépjen kapcsolatba western unió ügynök -hoz kap az pénz transzfer ellenorzes szám (MTCN), és vedd fel részleteket."

Ismerős? Ez a nigériai, más néven 419-es csalás egyik változatának szövege, ami sok-sok mailcímre esik és esett be évek óta - a HVG már 2005-ben írt a jelenségről. A pórul járt herceg csak egy közvetítő által juthat az örökségéhez, a szerencsés kiválasztottak mi lennénk, csak meg kell adnunk a bankszámla-adatainkat, és már kapjuk is a jutalékot - pontosabban vesztjük el a pénzünket.

És most úgy fest elkapták az egyik "herceget": a Louisiana államban lévő Slidell városka rendőrsége elfogta a 67 éves Michael Neu-t, aki nincs családi kapcsolatban egy afrikai uralkodó családdal sem. Viszont kapcsolatban van a 419-es csalásokkal: 269 rendbeli csalással és pénzmosással vádolják, mert részt vett a nigériai herceges családokban.

©

Bár a csalás gyorsan híres lett, kevés embert kaptak el a bűnüggyel kapcsolatban. A kicsalt pénz egy része egyébként Nigériába ment. Nem világos, miért a kisváros rendőrsége kapta az ügyet.

Neu lekapcsolásával azonban az ilyen csalások nem tűnnek el - ezért nem szabad hinni ezeknek a maileknek sosem.

(Vice)

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!