szerző:
hvg.hu

Közben szárnyalnak a kannabiszkereskedő cégek részvényei is.

Majdnem 17 hektáron fog gazdálkodni California City-ben az egykori bokszoló – írja a The Blast. Tyson az elsők között csapott le a lehetőségre, a marihuána fogyasztása és terjesztése ugyanis január 1. óta legális Kalifornia államban. A tervek szerint a birtok felén zajlik majd a fűtermesztés, a maradék területet pedig hidrokultúrás növénytartásnak, illetve egy marihuánát és a termesztéséhez szükséges felszereléseket árusító, kóstolásokat is tartó boltnak, valamint egy kempingnek szenteli a volt sportoló. A kannabisz egészségre gyakorolt hatását kutatni kívánó farmon iskolát is nyitnak, ahol a termesztést tanítják majd az érdeklődöknek.

Tyson jó ideje hisz a marihuána gyógyító erejében; saját bevallása szerint a karrierje során többször is betépve szállt ringbe, 2000-ben pedig pénzbüntetést kapott kannabiszbirtoklásért. Az 1991-ben egy 18 éves nő megerőszakolásáért már majdnem három évet börtönben töltő bokszoló nem titkolta, hogy akkor is marihuána hatása alatt állt, mikor 2007-ben 24 órára börtönbe került kokain birtoklásáért.

Kalifornia mellett hét másik szövetségi tagállamban (Nevada, Maine, Colorado, Washington, Massachusetts, Alaska és Oregon) legális a marihuána birtoklása és értékesítése, további 21 államban pedig orvosi eszközként használható. A kaliforniai törvény a 21 évnél idősebbek számára engedélyezi kb. 30 gramm kannabisz birtoklását, otthon pedig hat tő marihuána termeszthető.

A kannabisz legalizálása természetesen milliárdos üzlet; a becslések alapján 2021-re mintegy 23 milliárd dolláros árbevétel várható a szektorban. A Marketwatch szerint egyelőre csak egy maroknyi, kannabisztermesztéssel, - kutatással  és -értékesítéssel foglalkozó cég ment tőzsdére, az ő részvényeik viszont szárnyalnak a hétfői törvénymódosítás óta. 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!