szerző:
Lengyel Miklós

Komoly pénzek, komoly szereplők forognak a legújabb kínai-amerikai gazdasági ütközetben. A csata előzménye, hogy amerikai MoneyGram nevű cég 1,2 milliárd dollárért került volna kínai kézbe, de Washington lefújta az üzletet.

A pénzátutalással foglalkozó vállalkozást ketten akarták megszerezni. Egyikük Jack Ma volt, Kína második leggazdagabb embere, aki előbb találkozott az elnökké választott Donald Trumppal a Trump-toronyban New Yorkban, mint Kína első embere, Hszi Csin-ping elnök. Mi ketten nagy dolgokat viszünk majd végbe együtt! – írta akkor Donald Trump Twitteren. Jack Ma, az Alibaba alapító atyja, egymillió új munkahelyet ígért Trumpnak az Egyesült Államokban. Most azért akarta megvásárolni a MoneyGramet, mert le akarta főzni kínai vetélytársát, a Tencetet. Ehelyett most leperkálhat 30 millió dollárt a bukott üzletért az amerikai cégnek.

Miért nem kapta meg Jack Ma az amerikai céget?

A Reuters utal rá, hogy két másik amerikai cég felvásárlását sem engedélyezte a kínaiaknak Washington – nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Egyébként Jack Ma mostani vetélytársa, az Euronet is erre hivatkozott, amikor pályázott az amerikai cégre. A Euronet tulajdonképp feljelentette a kínaiakat mondván, hogy ők stratégiai ellenfélnek számítanak Washingtonban, míg a Euronet mégiscsak szövetséges. Az Amerikában bejegyzett Euronet gyorsan reagált is a friss döntésre – meglehetősen kétértelműen. Érdeklődtünk az üzlet iránt, de nem biztos, hogy új ajánlatot teszünk – ez derült ki a diplomáciai homályossággal megfogalmazott első állásfoglalásból.

 A gazdasági diplomácia minden bizonnyal nagy szerepet játszott abban a döntésben, hogy Jack Ma, "Trump elnök nagy kínai barátja" nem kapta meg kedvenc amerikai játékszerét. Az amerikai elnök az elmúlt napokban többször bírálta Pekinget, mert nem tartja be az olajembargót Észak-Koreával szemben. A kínaiak meglehetősen nyersen azt válaszolták: "mi betartjuk a Biztonsági Tanács szankcióit, az USA pedig jobban tenné, ha tárgyalna Észak-Koreával, minthogy állandóan katonai megoldással fenyegetőzik".

Pekingben tragikomikusnak tartják Trump és Kim Dzsong Un párbeszédét arról, hogy kinek van nagyobb atombombája. Most az elbukott üzlet kapcsán a külügyi szóvivő csak annyit mondott, hogy Kína az együttműködés híve. A hivatalos hírügynökség viszont szókimondóbb volt: az USA szerint a kereskedelem zéró összegű játszma. Szerintünk nem az. Az amerikaiak nagyon tévednek, ha azt hiszik, hogy bármit megtehetnek! Mi is felkészültünk: összeállítottuk a dossziékat és visszavágunk, ha kell – figyelmezteti Amerikát az Új Kína hírügynökség abból az alkalomból, hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva Washington megvétózta egy amerikai cég kínai felvásárlását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!