szerző:
hvg.hu

Lehet, tényleg valóság lesz végre a HÉV és a metró összekötése az Örs vezér terén, amit évek óta terveznek már. A Déli pályaudvartól átszállás nélkül lehetne utazni Gödöllőig, valamint leágazást építhetnek a XVII. kerületbe.

Világgazdaság a Rákosmenti Hírek című helyi lapra hivatkozva már megírta a héten, hogy elkészültek a tervek a 2-es metró rákoskeresztúri szárnyvonalához. Utóbbit a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötése után valósítanák meg.

A Fonódó blog szerdán azt írta saját információira hivatkozva, hogy a főváros valószínűleg még januárban bemutatja a nagyközönségnek a kelet-nyugati gyorsvasúti rendszer terveit. Ez a blog szerint ez lenne a Budapesten tervezett közlekedési projektek leginnovatívabbja, amely nemcsak az ilyen színvonalú kapcsolatot most nélkülöző külvárosi területeket (XVI., XVII. kerület), de a gyorsan fejlődő pesti elővárosokat is bekapcsolná a gyorsvasúti közlekedésbe.

A tanulmánytervek már elkészültek, most következnek az engedélyeztetési tervek, a tényleges építkezés 2020-tól várható.

A blog emlékeztet: az összekötést évek óta tervezik, többféle elképzelés is volt. Az aktuális verzió tervezésére 2016 közepén írták ki a tendert, amit a Főmterv nyert meg, és tavaly év végén le is adták a tanulmányterveket.

Úgy tudni, ebben a teljes projektet öt ütemre bontották: ezek a két gyorsvasút összekötése az Örs vezér terén, az új szárnyvonal megépítése Rákoskeresztúrra, a HÉV-vonal átépítése Cinkotától Gödöllőig, a csömöri ág átépítése, valamint új vonal kialakítása a Hungaroringre.

Az első ütem természetesen feltétele a többinek, de azok egymás közötti sorrendje már döntés kérdése. Az is lehet, hogy Csömörre megszüntetik a kevés utast szállító HÉV-ágat – állítólag ez is felmerült a blog szerint.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Közlekedés

300 milliárdból kötnék össze a gödöllői HÉV-et a 2-es metróval

Újabb közlekedési gigaprojekt jöhet Budapesten. A terv nem új, régóta tervezik már a gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötését az Örs vezér terén. Bruttó 306 milliárd forintra becsülik a teljes költséget, ebben benne lenne egy nettó 60 milliárdos járműtender is – írja a Népszabadság.