szerző:
hvg.hu

Semmit nem cáfol, mindent elmagyaráz a mostanában megjelent hírekről Lénárd András.

A Csíki Sör YouTube-csatornáján jelent meg egy interjú a cég alapítójával, Lénárd Andrással. A cégvezető elsősorban azokra a hírekre reagál, amelyek az elmúlt napokban jelentek meg a céggel vagy vele kapcsolatban. Így:

Arról, hogy az Egyesült Államokban embercsempészet miatt áll körözés alatt:

Szerény anyagi körülmények között nevelkedtem. Nem sok esélye volt egy erdélyi fiatalnak, hogy boldoguljon. […] Mindjárt az egyetemi felvételi után mentem ki turistavízummal, aztán kint maradtam dolgozni. Soha nem sikerült teljesen legális státuszt szerezni az Egyesült Államokban, nem volt letelepedési engedély, zöld kártya, útlevél, semmilyen utazási dokumentum. […] A kétezres évek elején a kanadai-amerikai határ egy laza határ volt. Két kilométerre az amerikai határtól igazoltattak, feltételezték, hogy Kanadában voltunk és semmilyen papírt nem tudtunk felmutatni. Elindult egy ügy, amelynek a végén kiutasították volna. […] Mindenki döntse el, hogy egy olyan világban fiatalként, ahol semmilyen lehetőséged nem volt a saját otthonodban, olyan nagyon bűn volt-e?

Arról, hogy erről az ügyről hogyan született cikk:

Ha meg kellene nevezni három ellenséget, meg tudnánk nevezni. A magyarországi nagyipari söripar arról szól, hogy mérgezik az embereket. Erre megjelenik egy székely legény a semmiből, építi a sörgyárat, és elmondja, mi van a sörben, és van egy réteg, amely megérti, elhiszi, rájön, hogy át van verve. Ezek a cégek hatalmas lobbierővel rendelkeznek, nekik 10-20-100-200 ezer euró arra, hogy lejárassak, nem pénz, most ezt folyik.

Arról, hogy csődközelben van-e a Csíki Sör:

A Csíki Sör esetében bővültünk, de egy kicsit túlméreteztük, a termelés 30-40 százalékáért meg kell harcolni. Új helyeket kell keresnünk. Magyarországon 5000 helyen található meg a sör, de emellett havi szinten elveszítünk 20-30 helyet.

Arról, hogy kapott-e állami támogatást:

Egyetlen egy olyan vállalkozásom sincs, amelyben valamilyen állami támogatást kaptam. A Csíki Sörben még európai uniós támogatásért sem fordultunk, a legutolsó targoncát is önerőből és banki hitelből finanszíroztuk.

©

Arról, hogy jóban van magyar kormánytagokkal:

Én Lázár János akkor ismertem meg, mikor meglátogatott minket, és kiállt mellettünk, azelőtt se, azután se találkoztam vele. A politikához nekem nincs semmi közöm. Nem tud nekem felsorolni öt politikust Magyarországon vagy Romániában, akivel én kezet fogtam.

Arról, hogy a román hatóságok ismét eljárást indítottak a márkanév miatt:

Ugyanaz van, mint amit évek óta tapasztalunk. Egy román mondással élve: beteszik a fát a küllők közé. Nem az van, hogy azt mondják, hogy ne csináld, de minden hivatalban ott van az a kékszemű ember, aki mindent, ami magyar érdek, akadályozza.

A videó itt tekinthető meg: