szerző:
hvg.hu

Ennél tovább már nem nagyon fog javulni a mutató. Még többen hagyták el az országot, de aki maradtak, jobban teszik, ha nem esnek ki a munkaerőpiacról, mert nagyon nehéz visszakerülni.

A munkanélküliségi ráta októberben 3,8 százalékra csökkent a 15–74 évesek körében a 2017. szeptember–novemberi időszakban, mely a tavalyi év azonos időszakához képest 0,7 százalékpontos mérséklődést jelent. A munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 30 ezer fővel, 178 ezerre csökkent.

A férfiakat alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemezte, mint a nőket, esetükben a javulás mértéke is nagyobb volt. Jelenleg 87 ezer férfinak és 91 ezer nőnek nincsen munkája. Az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki, Magyarországon jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 82, a nőknél 66,1 százalék.

A foglalkoztatottak száma nem döntött új csúcsot, de közel jár hozzá: jelenleg 4 millió 450 ezer fő dolgozik, mely 36 ezer fővel (0,8 százalékkal) haladja meg a tavalyi év azonos időszakában mért számot. Ebből 4 160 600 fő dolgozik a hazai elsődleges munkaerőpiacon, mely a 2017. augusztus-októberi időszakhoz képest 8600 fős emelkedést mutat, a közmunkások száma viszont 3 ezer fővel csökkent, azaz jelenleg 183 ezer közfoglalkoztatott van.

A külföldön dolgozók száma 106 ezer fő, mely az előző év azonos időszakához képest 8 százalékot csökkenést jelent. Szeptember-novemberben viszont ismét emelkedés tapasztalható, további 500 fő hagyta el az országot. Egyetlen más statisztika sem létezik, mely ennyire kevés külföldi magyarról tudna, ugyanakkor a KSH elismerte, hogy a befogadó országok hatóságai további kb. 170 ezer magyarról tudnak.

Az ING szakértője, Virovácz Péter szerint egyre inkább a kínálati oldal lesz a szűk keresztmetszet, azaz nem az üres álláshelyek hiánya, hanem a szabad munkaerő korlátossága miatt fog csak csekély mértékben csökkenni a munkanélküliségi ráta, mely 2018 végére kb. 3,5 százalékon áll majd.

A munkanélküliség átlagos időtartama 16,3 hónap volt; a munkanélküliek 42,5 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélküli volt. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint 2017. november végén 258 ezer fő volt munkanélküli, mely az egy évvel korábbi adatokhoz képest 5,7 százalékos csökkenést jelent.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!