szerző:
hvg.hu

Azért nem kell messzire menni a megfejtésért.

Több mint kétezer milliárd forintos megbízást nyertek el tavaly közbeszerzéseken a Fideszhez köthető üzleti körök – összesítette az Átlátszó. Ezen belül Szíjj László cégei – elsősorban az új Közgépként emlegetett Duna Aszfalt – nyertek el a legnagyobb összegben közbeszerzési megbízásokat, összesen 606,5 milliárd forint értékben.

A második a Mészáros Lőrinc üzlettársához hasonlóan az építőiparban – azon belül elsősorban a stadionépítésekben – érdekelt  ZÁÉV a listán, 430,79 milliárdnyi megbízással. A harmadik szintén építőipari cég, a WHB 342,5 milliárddal. Mészáros Lőrinc cégei 2017-ben a negyedik helyre szorultak 299,05 milliárd forinttal.

A felcsúti polgármester azért nem panaszkodhat: decemberben már a családjához köthető társaságok vitték a prímet 100 milliárdot meghaladó megbízással. Ha a trend folytatódik, Mészáros előbbre kerülhet a listán, hiszen csak január első napjaiban önállóan vagy konzorciumban több mint százmilliárdot kaszált.

Mészáros Lőrinc még egy listán az élen végzett: az általa elnyert megbízásoknál a legmagasabb, 83,3 százalékos az uniós támogatások aránya. A WHB esetében ez az arány 74,51 százalékos, Varga Károly cégeinél is meghaladja az ötvenet.

További részletek az Átlátszó cikkében

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!