szerző:
hvg.hu

2006 óta nem volt olyan magas a pénzforgalmi deficit, mint amekkorát most az NGM közölt.

A tervezettnél jóval magasabb, 1973,9 milliárd forint az államháztartás pénzforgalmi hiánya 2017-ben a most közölt első adatok szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint decemberben 334,9 milliárd forinttal nőtt a deficit.

A módosított pénzforgalmi hiánycél 1200,8 milliárd forint volt 2017-re. A Portfolio megjegyzi: ilyen magas pénzforgalmi hiány utoljára 2006-ban volt.

A központi költségvetés 1904,2 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 142,2 milliárd forint hiánnyal zártak, míg az elkülönített állami pénzalapok 72,5 milliárd forint többletet értek el tavaly.

A magas pénzforgalmi hiány magyarázata az, hogy az EU-ból nem érkeztek meg az év végéig mindazok az uniós alapokból folyósított támogatások, amelyeket a magyar állam előlegezett meg a kedvezményezettek számára. Mivel uniós transzferről van szó, a magas deficitnek nincs jelentősége az EU által is szigorúan vett eredményszemléletű hiány szempontjából. Ahogy annak sem, hogy a kormány jelentős pénzszórásba kezdett decemberben, itt ugyanis jórészt a költségvetésen belüli átcsoportosításokról volt szó. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!