szerző:
hvg.hu

Két éve kérhető az e-személyi, 2,683 millióan már élvezik az előnyeit.

Az okmánycsere ingyenes, az e-személyi pedig nemcsak személyazonosság igazolására alkalmas – írta a Világgazdaság. Az elmúlt két évben több mint 2,5 millióan kérték az új igazolványt, melyet utazáshoz is lehet használni: a MÁV Budapest–Pusztaszabolcs- és Budapest–Székesfehérvár-vasútvonalán, illetve a debreceni helyi tömegközlekedési vállalat, a DKV járatain már igényelhető az okmányhoz bérlet. A e-személyi a repterek zsilipkapus beléptetésénél is használható.

Tavaly novemberben az egészségügyi szervezetek (kórházak, szakrendelők, háziorvosi rendelők, patikák) 83 ezer kártyaolvasót kaptak, de a kapcsolódó informatikai fejlesztések még folyamatban vannak, mely a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint várhatóan 2018 első negyedévében készül el, onnantól a taj-szám elektronikusan is beolvasható lesz. Ezen kívül több mint négyezer rendőr rendelkezik az adatok olvasására alkalmas applikációt futtató mobileszközzel, és a múlt év végén pedig a NAV minden ügyfélszolgálatát is felszerelték kártyaolvasóval.

A TAJ-kártya azonban még jó darabig biztosan nem szűnik meg, mivel érvényben vannak olyan 2016 előtt kiadott személyi igazolványok, amelyeket 65 év felettieknek már lejárat nélkül adnak.

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!