szerző:
hvg.hu

Két éve kérhető az e-személyi, 2,683 millióan már élvezik az előnyeit.

Az okmánycsere ingyenes, az e-személyi pedig nemcsak személyazonosság igazolására alkalmas – írta a Világgazdaság. Az elmúlt két évben több mint 2,5 millióan kérték az új igazolványt, melyet utazáshoz is lehet használni: a MÁV Budapest–Pusztaszabolcs- és Budapest–Székesfehérvár-vasútvonalán, illetve a debreceni helyi tömegközlekedési vállalat, a DKV járatain már igényelhető az okmányhoz bérlet. A e-személyi a repterek zsilipkapus beléptetésénél is használható.

Tavaly novemberben az egészségügyi szervezetek (kórházak, szakrendelők, háziorvosi rendelők, patikák) 83 ezer kártyaolvasót kaptak, de a kapcsolódó informatikai fejlesztések még folyamatban vannak, mely a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint várhatóan 2018 első negyedévében készül el, onnantól a taj-szám elektronikusan is beolvasható lesz. Ezen kívül több mint négyezer rendőr rendelkezik az adatok olvasására alkalmas applikációt futtató mobileszközzel, és a múlt év végén pedig a NAV minden ügyfélszolgálatát is felszerelték kártyaolvasóval.

A TAJ-kártya azonban még jó darabig biztosan nem szűnik meg, mivel érvényben vannak olyan 2016 előtt kiadott személyi igazolványok, amelyeket 65 év felettieknek már lejárat nélkül adnak.

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!