szerző:
hvg.hu

Jávor arra hivatkozik, hogy ha a 4-es metrós jelentést is nyilvánosságra hozták, akkor ezt is tegyék közzé.

Levélben fordult Lázár Jánoshoz Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője azért, hogy hozzák nyilvánosságra az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentését a közvilágítási projektekkel kapcsolatban.

Mint azt megírtuk, az OLAF komoly szabálytalanságokat tárt fel a 2011-2015 közötti tendereknél, amelyeknél rendre a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak akkori cége, az Elios nyerte a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó projekteket.

Jávor azt írja, másfél éve fordult az OLAF-hoz Tiborcz István gyanús üzelmei miatt, mert hihetetlen módokon tarolt cégével, az Eliosszal a közvilágítási piacon, amelyet azóta egyébként már eladott.

Most a politikus azt követeli, hogy hozzák nyilvánosságra az OLAF jelentését, ezért Lázár Jánosnak írt levelet, mondván a 4-es metró ügyében a nyilvánosságra hozatalhoz fűződő közérdeket tudták érvényesíteni, és publikálni abban az ügyben az OLAF jelentését. "A miniszterelnök vejét érintő korrupciós ügyben a semmivel sem kisebb közérdek egyértelművé teszi, hogy elkerülhetetlen a jelentés elérhetővé tétele" – írja Jávor.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

Nyomoznak az Orbán-rokon cégének milliárdos üzletei miatt

A Tiborcz István 50 százalékos tulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. négy közbeszerzése ügyében indított eljárást a rendőrség "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban" bűntett gyanújával. Az Elios a négy tenderen úgy nyert, hogy Orbán vejének üzlettársa is közreműködött a pályázat kiírásában. Tiborczék cégének egyébként jól megy, tavaly 2,9 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el, idén pedig már februárban 2,1 millárdra rúgott ez az összeg.

hvg.hu Gazdaság

Kontármunkát végzett az Elios milliárdokért?

Úgy fest, nem sikerült tökéletesen az Elios Innovatív elhíresült lámpatelepítése Pécsen: a lakosság nagyjából folyamatosan panaszkodik, legutóbb azért, hogy a zebrán nem látni rendesen a gyalogosokat, de korábban találtak már olyan világítótestet is, amely stabilan az égbolt felé küldte a fényt. Pedig nem volt olcsó a munka, Pécsnek milliárdos hitelt is fel kellett venni ahhoz, hogy ki tudja fizetni a Tiborcz-cég munkáját.