szerző:
hvg.hu

Egy év alatt harmadával nőtt a Kaliforniában, jellemzően a mezőgazdaságban legálisan foglalkoztatott mexikói vendégmunkások száma. 2017-ben már több mint 14 ezren kapáltak, kötöztek, szüreteltek az ültetvényeken.

A Los Angeles Times összesítése szerint 2011 óta meghétszereződött a jellemzően Mexikóból érkező vendégmunkások száma, akik főleg mezőgazdasági idénymunkát végeznek, kihasználva a H-2A jelű szövetségi vízumprogram nyújtotta lehetőséget. A munkáskézre nagy szükség van az államban, a lap bemutatott egy helyi szőlősgazdát, aki tavaly több mint kétezer mérföldet utazott, hogy Mexikóban munkásokat toborozzon a szőlőültetvényére. 

Helyi, amerikai munkaerőt nehéz találni, annak ellenére, hogy 2010 óta 13 százalékkal nőttek az ágazatban fizetett bérek. A vendégmunkások minimum órabére a szövetségi szabályok szerint 13 dollár és 18 cent, vagyis nagyjából 3400 forint.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

Kalifornia beperelte Trumpot a mexikói fal terve miatt

Kalifornia állam főügyésze keresetet nyújtott be szerdán az amerikai szövetségi kormány ellen a mexikói határra tervezett határkerítés miatt, újabb akadályt gördítve Donald Trump elnök egyik legfőbb kampányígéretének megvalósítás elé.