szerző:
hvg.hu

Egy év alatt harmadával nőtt a Kaliforniában, jellemzően a mezőgazdaságban legálisan foglalkoztatott mexikói vendégmunkások száma. 2017-ben már több mint 14 ezren kapáltak, kötöztek, szüreteltek az ültetvényeken.

A Los Angeles Times összesítése szerint 2011 óta meghétszereződött a jellemzően Mexikóból érkező vendégmunkások száma, akik főleg mezőgazdasági idénymunkát végeznek, kihasználva a H-2A jelű szövetségi vízumprogram nyújtotta lehetőséget. A munkáskézre nagy szükség van az államban, a lap bemutatott egy helyi szőlősgazdát, aki tavaly több mint kétezer mérföldet utazott, hogy Mexikóban munkásokat toborozzon a szőlőültetvényére. 

Helyi, amerikai munkaerőt nehéz találni, annak ellenére, hogy 2010 óta 13 százalékkal nőttek az ágazatban fizetett bérek. A vendégmunkások minimum órabére a szövetségi szabályok szerint 13 dollár és 18 cent, vagyis nagyjából 3400 forint.

MTI Világ

Kalifornia beperelte Trumpot a mexikói fal terve miatt

Kalifornia állam főügyésze keresetet nyújtott be szerdán az amerikai szövetségi kormány ellen a mexikói határra tervezett határkerítés miatt, újabb akadályt gördítve Donald Trump elnök egyik legfőbb kampányígéretének megvalósítás elé.