szerző:
hvg.hu

Nyolcvanezernél is több ingatlanra jelentett be az állam elővásárlási jogot, a kormány most próbálja megmagyarázni, hogy miért.

Több mint 80 ezer, világörökségi helyszínen található ingatlanra jelentett be az állam elővásárlási jogot egy kormányhatározattal. A helyrajzi számmal jelölt, javarészt külterületi ingatlanok között társasházak, üzlethelyiségek, közterek, sőt, még templomok is találhatók, például a budavári Mátyás-templom. Az Átlátszó térképen próbálta meg ábrázolni a rengeteg érintett helyszínt.

Latorcai Csaba helyettes államtitkár azt ígérte: ez lakásokat, termőföldeket és erdőgazdasági területeket nem fog érinteni. Szerinte a döntés célja mindössze az, hogy ezek az ingatlanok ne kerüljenek külföldi kézbe, és a világörökségi területhez méltatlan célra se használhassák fel.

Az elővásárlási jog azt jelenti, hogy ha a tulajdonos eladná az ingatlant, akármilyen szerződést tervezne a leendő vevővel, az állam nyolc napon belül úgy dönthet, hogy pontosan ugyanolyan feltételekkel ő maga veszi meg. Amennyiben az állam részéről a megkereséstől számított nyolc napon belül nem érkezik válasz, azt automatikusan úgy kell tekinteni, hogy az állam nem él elővásárlási jogával.

A rendelet megítélését árnyalja, hogy nemrég Tiborcz István több cégcsoportja is állami hitel segítségével vásárolt meg műemléki védettségű épületeket, de arra is volt már példa, hogy állami tulajdonba került ingatlant ár alatt privatizáltak.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!