szerző:
hvg.hu

A francia Lactalis a világ egyik legnagyobb tejfeldolgozó cége, az éves üzleti forgalma meghaladja a 17 milliárd eurót. A cég főnöke kénytelen volt beismerni: több mint 12 millió doboz babatejport vonnak ki a forgalomból , mely szalmonellával fertőzött lehet. Magyarországra a Nébih decemberi tájékoztatása szerint nem szállítottak a problémás termékből.

A szalmonella-fertőzés komoly, kisgyermekek esetében akár halálos komplikációkkal is járhat. Franciaországban eddig 35 esetet vizsgáltak, de érkeztek szalmonella-fertőzésről hírek Spanyolországból és Görögországból is a Lactalis termékével kapcsolatban.

Egy észak-franciaországi tejüzem a felelős a súlyos fertőzésért. Ezt bezárták. A hatóságok most azt vizsgálják, mióta tudott a cég vezérkara arról, hogy szalmonella-fertőzött lehet a termék. A főnök a Journal du Dimanche című vasárnapi lapnak most úgy nyilatkozott, hogy azonnal léptek, miután észlelték a szalmonella-fertőzést, de sokan kételkednek ebben. A francia hatóságok a kereskedő cégeket is vizsgálják, hiszen több nagy áruházlánc azt követetően is kitette a polcokra a dobozokat, hogy már tudhatott a veszélyről.

 Mindez nagy csapás a francia élelmiszeriparra, mely világhírű és igen büszke arra, hogy higiéniai normái messze az átlag felett állnak. A Lactalis botránya most megingathatja a bizalmat a francia élelmiszeriparban és az exportban, mely oly fontos az egész francia gazdaság számára. Ezért a Macron-kormányzat példás vizsgálatot ígér, mind a Lactalis mind pedig a terméket árusító kereskedelmi láncok ellen. Nem véletlen a Macron kormányzat ügybuzgalma ezen a téren, hiszen a Lactalis botrányával a BBC is kiemelt helyen foglalkozik.

A BBC úgy értesült, hogy az érintett európai, ázsiai, latin-amerikai és afrikai országok mindegyikét értesítették, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában nem került forgalomba a termék. A BBC azt írja, a Picot, Milumel és Taranis márkanevű készítményeket december óta már háromszor hívták vissza (hétezer tonnányit decemberben), hogy megelőzzék a bajt.

A Nébih decemberi, a fertőzésről szóló hírek megjelenése után kiadott tájékoztatása szerint az EU-s riasztási rendszer adatai alapján Magyarországra nem szállítottak a problémás termékekből. 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!