szerző:
hvg.hu

Jónéhány állam igen jelentős készleteket halmozott fel a nemesfémből, még a lista 30. helyén tanyázó Mexikónak is van belőle 120 és fél tonnányi. Aminek jelentős részét a Bank of England trezorjaiban őrzik, Londonban.

Nagy meglepetés nincs a Lovemoney hírportál által összeállított listán, amely a World Gold Council's World Official Gold Holdings tavaly novemberi adataira épül, de az arányok meghökkentőek.  8113,5 tonna. A listavezető Egyesült Államok ekkora aranykészlettel rendelkezik. Ez csaknem akkora, mint az olaszok, a németek és az IMF aranytartaléka összesen. Az amerikaiak a készlet legnagyobb részét otthon őrzik, például a sokak által ismert Fort Knox-ban.

A másodikak a németek, 3373 tonnával. A hidegháború idején a szovjet megszállástól való félelem miatt a készletet a világ több pontját osztották el, egy részét New York-ban, Londonban, illetve Franciaországban őrizték.  Mostanra legalább a készlet felét visszaszállították Frankfurtba.  

Harmadik a Nemzetközi Valutaalap, 2814 tonnával. Utána az olaszok következnek (2451 tonna), nem sokkal maradnak le tőlük a franciák (2435,9 tonna), Kína már kicsit leszakadt (1842.6 tonna). Az oroszok „csak” a hetedikek, 1778,9 tonnával.  Majd Svájc, Japán, Hollandia a sorrend az első tíz helyen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!