szerző:
hvg.hu

Az új tárgyalási javaslatot a Financial Times szellőztette meg.

Keményebb feltételeket szab a briteknek a Brexit utáni átmeneti időszakra az EU főtárgyalója – írja a Financial Times a birtokába került tárgyalási javaslat alapján. Michel Barnier a 2019. márciusi kilépés és a 2020 végéig tartó átmeneti periódus idejére gyakorlatilag a mostanival megegyező jogokat szeretne kiharcolni.

A londoni lap szerint azt várja el, hogy az átmenet utolsó napja előtt érkező uniós állampolgárok ugyanúgy élvezhessék a személyek szabad áramlással (és ezzel együtt a szabad munkavállalással) járó jogokat, és ők is megkaphassák azt a speciális státuszt, amelyet a brit kormány a Brexit előtt érkezőknek ígér a kilépés utáni időszakra. Ez elsősorban a közép-európai államoknak jelentene komoly engedményt, hiszen a 2021 előtt érkezőktől sem a (határozatlan idejű) tartózkodást, sem a munkavállalási engedélyt nem lehetne megtagadni.

Barnier azt is kéri, hogy a belső piacon az áruk szabad áramlását lehetővé tevő jogok fennmaradjanak az átmenet végéig – a mostani tervek szerint ezek is megszűnnének a Brexit napján. Ez nem csak az uniós cégek számára teremtene előnyös helyzetet, de a briteknek is, hiszen rájuk is vonatkoznának a nemzetközi szabadkereskedelmi egyezmények. Ennek azonban az az ára, hogy az Egyesült Királyság senkivel nem tárgyalhat új megállapodásról.

A lap megjegyzi: az átmenetről éppen azért egyeztek meg, hogy sikerüljön szabályozott formában végrehajtani a kilépést, erre még sincs egyelőre semmi garancia.

(Financial Times)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!