szerző:
hvg.hu

Az új tárgyalási javaslatot a Financial Times szellőztette meg.

Keményebb feltételeket szab a briteknek a Brexit utáni átmeneti időszakra az EU főtárgyalója – írja a Financial Times a birtokába került tárgyalási javaslat alapján. Michel Barnier a 2019. márciusi kilépés és a 2020 végéig tartó átmeneti periódus idejére gyakorlatilag a mostanival megegyező jogokat szeretne kiharcolni.

A londoni lap szerint azt várja el, hogy az átmenet utolsó napja előtt érkező uniós állampolgárok ugyanúgy élvezhessék a személyek szabad áramlással (és ezzel együtt a szabad munkavállalással) járó jogokat, és ők is megkaphassák azt a speciális státuszt, amelyet a brit kormány a Brexit előtt érkezőknek ígér a kilépés utáni időszakra. Ez elsősorban a közép-európai államoknak jelentene komoly engedményt, hiszen a 2021 előtt érkezőktől sem a (határozatlan idejű) tartózkodást, sem a munkavállalási engedélyt nem lehetne megtagadni.

Barnier azt is kéri, hogy a belső piacon az áruk szabad áramlását lehetővé tevő jogok fennmaradjanak az átmenet végéig – a mostani tervek szerint ezek is megszűnnének a Brexit napján. Ez nem csak az uniós cégek számára teremtene előnyös helyzetet, de a briteknek is, hiszen rájuk is vonatkoznának a nemzetközi szabadkereskedelmi egyezmények. Ennek azonban az az ára, hogy az Egyesült Királyság senkivel nem tárgyalhat új megállapodásról.

A lap megjegyzi: az átmenetről éppen azért egyeztek meg, hogy sikerüljön szabályozott formában végrehajtani a kilépést, erre még sincs egyelőre semmi garancia.

(Financial Times)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!