szerző:
hvg.hu

A fideszes képviselőből a „párt öklévé vált” Állami Számvevőszék vezetőjének politikai előéletéről kérdezte a HVG Domokos László egykori kollégáit, ismerőit.

„Rendkívül tehetséges, fiatal, szabadelvű közgazdászt ismertem meg benne” – így emlékszik vissza a HVG-nek nyilatkozva egykori politikai riválisára a békéscsabai szocialista politikus, Tóth Károly. Egy másik, a Békés megyei politika színterére rálátó forrásunk inkább „klasszikus polgári konzervatív jobboldaliként” jellemezte a Fideszbe 1991-ben belépett Domokost, aki sokra tartotta a műveltséget. Többször hangoztatta például, hogy „szerelőből ne legyen politikus”. Van, aki szerint Domokos tökéletes végrehajtó alkat, aki a „fentről megrendelt utasításokat” precízen teljesíti. Tóth Károly szerint viszont másról lehet szó: ma a magasabb pozícióban lévő vezetők szeretnek saját akciókat szervezni, és ezzel a főnökeik kedvében járni.

Őt ismerő forrásaink egybehangzó állításai szerint Domokos sosem tartozott Orbán Viktor kedvencei közé, ám mindig fegyelmezett pártkatonának számított. Politikai ellenlábasai szerint jól jellemzi Domokost, hogy még csak másfél hónapja volt hivatalban, amikor a megyei közgyűlésben már az éves jutalmáról szóló előterjesztésről szavaztak a képviselők. Később ezt azzal magyarázta, hogy „korrekt munkáért korrekt bér jár”. Számos támadást kapott azért is, mert noha Budapesten is volt ingatlana, felvette a vidéki képviselőknek járó lakhatási támogatást. De nagy szerepet tulajdonítottak neki a kétes önkormányzati kötvénykibocsátások ügyében is.

A Domokos által vezetett önkormányzat furcsa pályáztatási gyakorlata sokakban megütközést keltett. A Magyar Narancs egyik cikke szerint úgy tudott például háromszor is pályázatot nyerni a Modinvest Zrt., hogy az egyik esetben a pályázat kiírásának időpontja és benyújtásának határideje azonos napra esett, kétszer pedig a legdrágább ajánlattal vitték el a beruházást.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!