szerző:
hvg.hu

Az OTP-n és öt szlovák pénzintézeten keresztül utalt át összesen 18 milliárd forintot egy pénzmosással vádolt bűnbanda. Lehet, hogy éppen a bankok indították el a lefülelését.

Ha a bíróság elítéli annak a 36 fős bűnszervezetnek a tagjait, amelyről a Fővárosi Főügyészség vádirata szól, hat banknak is magyaráznia kell a bizonyítványát – olvasható az e heti HVG-ben. Három év leforgása alatt ugyanis 18 milliárd forintnak megfelelő eurót fizettek be hozzájuk készpénzben, majd utaltak át tőlük kínai, hongkongi és angliai bankszámlákra. A pénznek aztán nyoma veszett.

Az OTP-nél nyitott privátbanki számlákról 2 milliárd forintot, a szlovákiai VUB Bankból 52 milliót, az ottani Sberbankból 2 milliárdot, a Tatra Bankból 3 milliárdot, a CSOB Bankból 3,6 milliárdot, a Slovenska Sporitelna Bankból pedig több számláról összesen 7 milliárdot tüntettek így el – olvasható ki a vádiratból. Egy bankár a HVG-nek azt mondta: lehet, hogy a leleplezést éppen a bankok indították el azzal, hogy a gyanús pénzmozgásokat jelentették.

A hálózat feltételezett agya egy Magyarországon élő vietnami. Őt az USA-ban tartóztatták le, ahová rokonlátogatásra ment. A vádiratból annyi tudható, hogy az USA kábítószer-ellenes hatósága egy kolumbiai kábítószer-kereskedő bandával hozta őt kapcsolatba. Régi társa volt egy a budapesti kínai piacokon pénzváltással foglalkozó egyiptomi férfi. Ő szervezte be a Négy Tigris Piacon megismert, szihalomi M. P.-t. Utóbbi működtette a cigarettacsempész-hálózatot, amelyet a pénzszállításra is bevethettek – a vádhatóság most mindkét bűncselekményt felrója neki.

A bíróságnak nem lesz könnyű dolga. „Ha találnak az autómban egy véres kést, és megállapítják, hogy embervér száradt rá, gondolhatják, hogy gyilkos vagyok, de amíg nincs hulla, nem gyanúsíthatnak meg” – szemléltette a helyzetet Molnár Csaba, az egyiptomi férfi védője. A pénzmosás szükséges kelléke, hogy bűncselekményből származzon a pénz, de erre eddig semmilyen bizonyítékot nem mutattak fel a hatóságok – magyarázta.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!