szerző:
hvg.hu

Egy teljesen zavaros rendszert rakna rendbe a kormány a Világgazdaság szerint. Az áfacsökkentés Mészáros Lőrincnek is érdekében áll.

Még ebben a parlamenti ciklusban teljesülhet a vendéglátósok vágya, és egyszerűsítheti az ágazatban alkalmazott áfakulcsok rendszerét – írja a Világgazdaság. A lap szerint egységesen az alacsony, 5 százalékos áfa lenne érvényes a helyben fogyasztott és az étteremben elvitelre kért termékeknél.  Utóbbiak esetében 27 százalékos a forgalmi adó.

A 2017 óta érvényben lévő kétféle áfakulcs komoly zavart okozott a vendéglátóhelyeken, annál is inkább, mivel még a helyben fogyasztásnál sem a termékek teljes köre adózik a kedvezményes kulccsal. A szeszes italok esetében például 27 százalékos az áfa.

A lapnak Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke elmondta: az is várható, ám nem ebben a ciklusban, hogy a közétkeztetés 27 százalékos, és az idei évtől 18 százalékos szállodai áfát is csökkentik. Ezt egy éve a HVG-nek adott interjújában Wossala György, a magyar szállodaipar legendás alakja is felvetette ezt, ő akkor arról beszélt, hogy a kormány két éven belül leviszi a forgalmi adót, különben nem lehetséges fejleszteni. Ez pedig érdeke a magyar turizmus jelenleg legnagyobb befektetőjének, Mészáros Lőrincnek is.

További részletek a Világgazdaság cikkében

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!