szerző:
hvg.hu

Csökkentenék az adminisztratív terheket a CSOK igénylésénél, az ide kapcsolódó javaslatokat két múlva terjesztik be a kormányülésen. Konkrétumokat egyelőre nem tudni.

Kevesebb utánajárás, kevesebb papírmunka – így egyszerűsítené a családi otthonteremtési kedvezményt igénylők dolgát a kormány. A szocialisták szerint inkább ki kellene terjeszteni a jogosultak körét, hogy az egy és két gyerekesek nagyobb támogatást kaphassanak – hangzott el a pénteki RTL Híradóban.

A kormány adatai szerint eddig körülbelül hatvanezren igényeltek CSOK-ot. Csütörtökön Lázár János jelentette be a Kormányinfón: már dolgoznak azon, hogyan csökkentsék a CSOK-ot igénylők adminisztratív terheit. Két hét múlva terjesztik be a következő kormányülésen azt a bürokráciacsökkentő csomagot, amely könnyítené a CSOK-hoz jutás feltételeit.

A Hitelnet vezető elemzője szerint elsősorban azoknak kell sok dokumentumot beszerezni, akik azt vállalják, hogy a jövőben gyermekük születik, és így igénylik a támogatást. Sántha Zsuzsanna elmondta: aki nem rendelkezik Ügyfélkapuval vagy nincs rajta a köztartozásmentes adózók listáján, nekik sorban kell állniuk a NAV-nál és az OEP-nél, az érintett dokumentumokat pedig személyesen kell megigényelniük.

A szocialisták is így látják, hogy jó irány a CSOK egyszerűsítése, de a rendszerrel nem az adminisztráció a legnagyobb probléma.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szerint míg egy kétgyermekes család átlagban 2,4 millió forint támogatást kap, addig a háromgyerekesek tízmillió forintot. Sokkal jobban kellene támogatni az első gyermek megszületését, majd utána a másodikét, nagyon jól látszik ugyanis, hogy a harmadikat a családok már nem nagyon merik bevállalni.

Az RTL Klub szerette volna megtudni a Kormányzati Tájékoztatási Központtól, pontosan milyen adminisztratív változtatásokat terveznek a CSOK igénylésénél. Azt válaszolták, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának családügyi kabinetje dolgozik az ügyön, amelyről legkorábban jövő hét elején közölhetnek részleteket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!