szerző:
hvg.hu

A BKK szerint csúcsidőben akkor sem tudnának több pótlóbuszt járatni a 3-as metró helyett, ha akarnának, és a mostani kapacitás egyébként is kielégíti az igényeket. Az utasszám ennek ellenére jelentősen csökkent a pótlóbuszokon a metróhoz viszonyítva.

Csúcsidőben fele annyi utas használja a 3-as metrót pótló buszokat, mint amennyi a metrót használta, amikor még a teljes vonalon járt. A metrópótló buszokat a reggeli csúcsban a legforgalmasabb szakaszon körülbelül 6-7 ezer utas használja, ez a metró forgalmának körülbelül 50 százaléka – közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Zoom.hu-val.

Ha a csúcsidőbeli 50 százalékos forgalomcsökkenést egy teljes napra általánosítjuk, akkor a pótlóbuszokat körülbelül negyedmillió utas használja naponta, mivel a 3-as metrót napi 500 ezer utas vette igénybe, amíg a teljes vonalon és teljes üzemidőben járt – számolgatott a portál.

Reggelente a Lehel térről Újpest felé, délutánonként pedig Újpest felől a Lehel tér felé van a legtöbb utas a vonalon.

Míg a 3-as vonalról eltűnt az utasok jelentős része, az alternatív vonalakon jóval többen lettek.

A 12M és a 14M jelzésű metrópótló villamosokon a BKK szerint a forgalom csúcsidőben a pótlás előtti időkhöz képest megkétszereződött. Az összes alternatív vonalé nőtt egyébként, például a 30-as buszcsaládé és a 20E buszé, amelyek a menetrendjét a BKK szintén sűrítette. Ezek esetében az utasforgalom 30-50 százalékkal nőtt.

A BKK szerint „az utazási igényeknek megfelelő kapacitást” biztosítanak a metrópótláshoz, ugyanakkor „a metrópótló buszok a rendelkezésre álló közúti kapacitás maximális kihasználásával, a csúcsidőben rendkívül gyakran, folyamatosan közlekednek”. Magyarul a BKK szerint csúcsidőben akkor se tudnának több buszt járatni, ha akarnának, és ez a kapacitás egyébként is kielégíti az utazási igényeket.

A BKK még január közepén a Zoom.hu-val azt is közölte, hogy a járművek „alapvetően tartani tudják a menetrendet, késés nem jellemző a vonalon”. Folyamatosan nyomon követik a járatok kihasználtságát, menetrendszerűségét, és „szükség esetén a megfelelő finomhangolásokkal” segítik a metrópótlás lebonyolítását – tették hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!